Podle Unie by měla G7 potvrdit svou snahu pomoct Ukrajině

Brusel – Summit lídrů vyspělých ekonomik skupiny G7 by měl potvrdit pokračující odhodlání hospodářsky pomáhat Ukrajině i trvající tlak na Rusko, aby nezasahovalo do dění v této sousední zemi. Na tiskové konferenci před dnešním jednáním G7, které začíná v Bruselu ve večerních hodinách, to prohlásili předseda Evropské komise José Barroso a Herman Van Rompuy, který předsedá jednání zemí osmadvacítky.

Barroso také uvedl, že za určitých podmínek by se v červenci mohla v Bruselu uskutečnit první schůzka na vysoké úrovni zabývající se koordinací mezinárodní hospodářské pomoci určené Ukrajině. Velkou dárcovskou konferenci pro Ukrajinu by pak podle něj mělo být možné zorganizovat do konce letošního roku.

Dnes zahajovaný summit G7 je náhradou za zrušené setkání, které se mělo ve stejném termínu ještě za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina konat v letovisku Soči u Černého moře. O zrušení této schůzky a pozastavení diskusí s Ruskem ve formátu označovaném jako „G8“ rozhodli koncem března prezidenti a premiéři USA, Británie, Japonska, Německa, Francie, Itálie, Kanady a zástupci EU při setkání v Haagu. Rusko se podle nich ze skupiny, sdílející společné hodnoty, samo svým postupem vůči Ukrajině vyřadilo.

Diskuse o návratu Ruska a G8 je předčasná

Diskuse o případném návratu Moskvy k jednacímu stolu G8 jsou podle Van Rompuye předčasné. Účast Ruska na jednáních byla pozastavena, dokud s ním nebude možné „smysluplně“ diskutovat. Sami lídři zemí G7 prý budou muset rozhodnout, zda taková situace nastala. Země skupiny odmítají uznat například ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Nyní – po prezidentských volbách na Ukrajině – je prý možné přímé jednání mezi Ruskem a novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a EU k takové diskusi Moskvu vyzývá. Rusko by podle Van Rompuye mělo aktivně přispět k uklidnění situace na východě Ukrajiny. „Zvláště stažením svých vojsk od hranic, využitím svého vlivu na ozbrojené separatisty na východě Ukrajiny, aby přestali se svými nelegálními akcemi a aby bylo dosaženo jejich odzbrojení,“ řekl zástupce EU. Rusko by podle něj mělo také zamezit, aby se ozbrojenci a zbraně dostávali přes hranici z Ruska na Ukrajinu.

Lídři G7, kromě jiných například americký prezident Barack Obama, budou mít šanci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přímo hovořit den po bruselském summitu při oslavách výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Události, komentáře: G7 jedná o Ukrajině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod