Záhadná Maria zůstane až do dospělosti v Řecku

Atény - Pětiletá Maria, kterou loni našla řecká policie v romské osadě, zůstane v Řecku a bude vyrůstat v tamní charitativní organizaci Úsměv dítěte. Žádost bulharských úřadů, aby se dívka vrátila do rodné země, nyní soud zamítl. Řecký pár, který ji čtyři roky vychovával, zůstává ve vazbě.

„Soud rozhodl, že je v nejlepším zájmu malé Marii, aby zůstala v naší péči,“ potvrzuje ředitel nadace Úsměv dítěte. Několikaměsíční právní bitva skončila rozhodnutím, že Maria zůstane pod ochranou řecké nadace až do svých 18 let.

Blonďatou dívku odebraly úřady řeckému romskému páru loni v říjnu. Při pátrání po nelegálních zbraních policisty zarazilo, že se Maria údajným rodičům vůbec nepodobá. Poté, co její příběh zaplnil světová média, se k ní přihlásila biologická matka z Bulharska. Holčičku prý páru svěřila v sedmi měsících. Spekuluje se, že za peníze. „Myslíte si, že jsem prodala dítě za 400 leva? Ráda bych si postavila dům, pořádný nemám, nebo normální postel… ale nic, nedostala jsem žádné peníze. Jsem chudá,“ hájila se dívčina matka loni v říjnu.

Mariina biologická rodina žije v Bulharsku
Zdroj: ČT24

Biologičtí rodiče žádali, aby se Maria vrátila zpátky do Bulharska. Podle úřadů by tím ale trpěla, protože nezná tamní kulturu ani jazyk. V péči domova se mezitím kromě romštiny doučila i řečtinu. „Je šťastná, běhá tu jako ostatní děti, nemá problémy. Nevíme ale, co se v ní děje uvnitř, proto musíme být velmi opatrní. Všechny tyto děti mají speciální psychologickou pomoc,“ dodává ředitel nadace.

Řecký pár, který Maria považovala za rodiče, mezitím zůstává ve vazbě. Čelí obvinění z únosu a falšování dokumentu. Na dívku totiž pobíral přídavky hned v několika provinciích.

Horizont: Pětiletá Maria zůstane do dospělosti v Řecku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod