Chceme konec monarchie, hřměly davy Španělů v ulicích

Barcelona - Do ulic velkých španělských měst vyšly včera desetitisíce lidí. Jen pár hodin po abdikaci krále Juana Carlose I. požadovali zrušení monarchie. Podle premiéra si ale většina občanů republiku nepřeje. Král odstoupil z osobních důvodů. Vleklé zdravotní obtíže mu už dlouho brání v normálním plnění královských povinností. Kdysi jeden z nejoblíbenějších světových monarchů se vzdal trůnu ve prospěch svého syna, prince Felipeho. Španělská vláda už schválila návrh zákona o předání trůnu.

Jen v centru Madridu se sešlo kolem 30 tisíc lidí, kteří skandovali hesla jako „Zítra bude Španělsko republikou“. Davy lidí se objevily také například v centru Barcelony, Valencie nebo Palmy de Mallorca. „Jsme tady, abychom využili královu abdikaci k vyhlášení celostátního referenda o tom, jestli není lepší mít místo monarchie republiku. Od vlády jen chceme, aby nám poskytla trochu svobody v rozhodování o budoucnosti naší země,“ prohlásila obyvatelka Barcelony.  

V průběhu pondělí vznikly na internetu dvě petice požadující referendum o další existenci monarchie. Do večera je podpořilo na 100 tisíc lidí. K lidovému hlasování vyzvala i koalice Sjednocené levice, v níž jsou mimo jiné i španělští komunisté. 

Podle premiéra Mariana Rajoye ale má koruna ve Španělsku stále přízeň většiny občanů. „Všichni, kteří chtějí jiná pravidla hry, toho mohou dosáhnout. Ale musejí k tomu použít nástroje, které poskytuje zákon. Jestliže se vám nelíbí ústava, navrhněte její změnu před parlamentem, na to máte právo,“ uvedl Rajoy.

Král v pondělí oznámil národu abdikaci prostřednictvím televizního a rozhlasového vystoupení. Vzdát trůnu se chce ve prospěch svého syna, šestačtyřicetiletého korunního prince Felipeho. Španělská vláda už na zvláštním zasedání posvětila návrh zákona, který umožní králi abdikovat v synův prospěch.  

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos je na trůnu skoro čtyři desetiletí. Býval jedním z nejoblíbenějších monarchů světa, jeho popularitou ale otřásl skandál kolem dcery Cristiny a jejího manžela Iňakiho Urdangarína, obviněného ze zpronevěry. Král sám se pak stal terčem kritiky, když vyšlo najevo, že si v roce 2012 během nejhlubší hospodářské krize tajně vyjel na nákladný lov slonů do africké Botswany.  

Španělského panovníka dlouho stíhají zdravotní problémy. Za poslední roky podstoupil více než desítku operací. Mimo jiné mu byly voperovány nové kyčelní klouby, lékaři mu museli odstranit nezhoubný nádor na plicích a chirurgické zákroky si vyžádaly i problémy s kolenem a vyhřezlou ploténkou. 

Průzkumy už delší dobu ukazují, že si většina Španělů přeje, aby Juan Carlos odstoupil a trůn přenechal synovi. Letos v lednu se v průzkumu agentury Sigma Dos pro královu abdikaci vyslovilo 62 procent Španělů, o rok předtím to přitom bylo 45 procent.

Španělská vláda královu abdikaci schválila

Španělská ústava předání trůnu neupravuje, a proto musel být přijat speciální zákon, v němž je uvedeno, že „Jeho Výsost král Juan Carlos I. Burbonský se vzdává španělské koruny“. Vláda dnes na svém mimořádném zasedání zákon schválila, obě parlamentní komory by jej měly schválit ve zrychleném řízení do 18. června. Královský dvůr a vláda se ještě musí dohodnout, který den přesně složí slib nový král. Královský dvůr však odhaduje, že změna na trůnu se odehraje „během tří až šesti týdnů“.