Socha Davida v ohrožení? Přežije i zemětřesení, tvrdí muzeum

Florencie - Jedno z nejslavnějších uměleckých děl na světě je v ohrožení. Michelangelova socha Davida ve Florencii má praskliny a mohla by se pod svou tíhou zhroutit. Ukázaly to vědecké testy. Muzeum ale katastrofické scénáře mírní – socha je prý stabilní a přežila by i zemětřesení o síle 5,5 stupně Richterovy škály.

Ideál mužské krásy se bortí. Davidovi už je 510 let a nohy ho sotva unesou. Mistrovskému dílu od Michelangela praskají kotníky. Podle vědců za to může jeho 370 let dlouhý pobyt na náměstí v centru Florencie. Podstavec tehdy nebyl v rovině, socha byla nakloněná a nevyvážená. „Při náklonech pod pět stupňů jsou praskliny na místech, kde je vidíme teď. Při větším sklonu se posouvají ke kolenu,“ konstatoval geolog Giacomo Corti. 

Pětimetrový mramorový svalovec je zatím stále vcelku. Jeho sádrové minikopie už vědci zkušebně rozbili. Aby zjistili, co s originálem může udělat síla větší než gravitace. „Museli jsme se naučit, jak Davida rozbít. Tak jsme 10 centimetrů velké miniatury dali do centrifugy a točili s nimi tak rychle, dokud se nerozbily. Byl to takový crash test,“ podotkl profesor geologických věd a kulturního dědictví Pilario Costagliola.

Michelangelův David
Zdroj: Halaška Jan/ČTK

Zničení skvostu italské renesance se úřady snaží předejít. Slavný velikán je pod neustálým drobnohledem kamer. A speciální systém ohlásí jeho sebemenší pohyb. „Na listopad chystáme jednodenní kontrolu k desetiletému výročí restaurace sochy. Porovnáme dnešní data s těmi z roku 2004,“ uvedl ředitel Galleria dell'Accademia Angelo Tartuferi. 

Strážci půltunové sochy veřejnost uklidňují, že se o budoucnost slavného díla nemusí bát. Muzeum dělá všechno pro to, aby originál v galerii obdivovali milovníci umění i další staletí.