Zavražděné a znásilněné Indky z nižších kast policisty nezajímají

Dillí – Vlnu pobouření vyvolal v Indii případ dvou dívek, které byly hromadně znásilněny a oběšeny na stromě v severoindické vesnici Katra Shahadatganj. Indická policie zadržela v souvislosti s případem už tři muže, z toho jednoho policistu. Původně odmítla po vrazích pátrat, protože dívky byly příslušnicemi nižší kasty. K činu se odhodlala až poté, co svou nečinností vyvolala mohutné protesty vesničanů.

Vesničané ve státě Uttarpradéš našli ve středu ráno těla sestřenic ve věku 14 a 16 let oběšená na mangovníku. Dívky odešly ze svého domova na nedaleké pole v úterý večer a už se nevrátily. Pitva ukázala, že byly před oběšením znásilněny a uškrceny.

Příbuzní zavražděných tvrdí, že dívky brutálně znásilnilo pět mužů z vesnice, kteří je pak také zabili. Rodina rovněž obvinila místní policisty, že několik hodin poté, co dívky zmizely, odmítli zahájit pátrání, a dokonce prý násilníky chránili. K činu se odhodlali až poté, co vesničané, rozhořčení jejich apatií, zablokovali silnice. Dva policisté už byli v souvislosti s případem propuštěni ze služby, po dalších podezřelých se pátrá.

Otec jedné z dívek byl podle BBC zděšen, když policie odmítla jeho pohřešovanou dceru hledat poté, co zjistila, že je příslušnicí nižší kasty. „Když jsem byl ohlásit dceřino zmizení, první věc, na kterou se mě zeptali, bylo, k jaké patřím kastě. Když zjistili, že k nízké, vypoklonkovali mě a odmítli po dívkách pátrat,“ říká. Dodává, že se policisté snažili naopak pomáhat pachatelům, když zjistili, že jsou příslušníky stejné kasty jako oni.

Jeden ze sousedů potvrdil, že místní policie vesničany z nízkých kast diskriminuje. „I když propustí policisty ze služby, ti, kteří přijdou po nich, nebudou lepší. Budou nás diskriminovat také,“ říká. „Lidé z naší kasty jsou chudí a negramotní a nikdy se nedostanou do žádných vlivných pozic.“ Kastovní systém v Indii funguje tisíce let a příslušníci vyšších kast páchají na těch nižších často násilné činy, aby demonstrovali svou moc a naháněli strach.

Indie loni zpřísnila zákony týkající se znásilnění. Stalo se tak po celostátních protestech proti častému násilí na ženách, které vyvolalo šokující znásilnění studentky šestičlenným gangem v jedoucím autobusu v Dillí v prosinci 2012. Žena tehdy na následky zranění zemřela. Soud loni vynesl nad čtyřmi pachateli tresty smrti; pátý spáchal v cele sebevraždu a šestý byl potrestán třemi lety, protože byl v době útoku nezletilý.

V Indii, kde žije 1,2 miliardy lidí, je žena znásilněna každých 22 minut. Aktivisté prohlašují, že toto číslo je podhodnocené, protože mnoho obětí případ vůbec neohlásí.