Pozorovatel na Ukrajině: Volby byly v pořádku, stínem je neúčast na východě

Praha – Ukrajina má za sebou prezidentské volby, ale násilí v Doněcké a Luhanské oblasti pokračuje. Poslanec a člen pozorovatelské mise parlamentního shromáždění OBSE Marek Ženíšek (TOP 09) je přesvědčen, že zvolený prezident Petro Porošenko může situaci vyřešit. Přiznal však, že volby bude vždy kalit neúčast obyvatel vzpurných východoukrajinských regionů. Nestalo se tak ale vinou vlády, konání voleb zabránili sami separatisté. „Snaha separatistů, aby se volby neuskutečnily, byla vedena obavou, že kdyby se volby uskutečnily, že by možná dopadly jinak, než si separatisté představují,“ řekl Ženíšek v Hyde Parku ČT24.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Prezidentské volby, které skončily vítězstvím Petra Porošenka již v prvním kole, kdy získal 54,7 procenta hlasů, mohou být podle Marka Ženíška přelomem v ukrajinské krizi. „I Ruská federace dává najevo, že bude respektovat výsledek,“ poukázal pozorovatel OBSE na postoj země, již považuje za důležitého hybatele událostí. Přes údajnou účast „bojovníků nejenom z Ukrajiny“ ale musí situaci vyřešit samotní Ukrajinci, kteří také stáli u počátku krize. „Předně je to problém samotné Ukrajiny. Říct, že za to může Evropská unie nebo USA, tak předjímám, že za Ukrajinu nese odpovědnost EU, Rusko nebo USA,“ podotkl Marek Ženíšek.

Marek Ženíšek o dalším dění na Ukrajině:

„To, jakým směrem se bude Ukrajina vyvíjet, je především na samotných Ukrajincích. První cíl vidím zajistit bezpečnost, což je úkol pro prezidenta.“

Ženíšek přiznal, že roli Ruska v současné krizi ve východoukrajinských regionech nelze jednoznačně prokázat, je však přesvědčen, že Vladimiru Putinovi vyhovuje nestabilní Ukrajina, která si navíc nezadává s Evropskou unií. Připomněl, že tu vnímá Rusko dlouhodobě jako nepřítele. „Ruská federace již více než deset let má ve svých bezpečnostních koncepcích označen Západ, respektive Evropskou unii a NATO, jako svého nepřítele. Naopak my jsme zase měli za to, že je Ruská federace náš strategický partner,“ poukázal Marek Ženíšek.

OBSE: Volby ukázaly demokratického ducha Ukrajinců

Voleb na Ukrajině se zúčastnil český poslanec po boku kolegů z českého parlamentu a zástupců dalších parlamentů zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v rámci tzv. parlamentního shromáždění. Nebyla to zdaleka jediná taková pozorovatelská mise u voleb, stejně tak zástupci OBSE dohlíželi na průběh voleb například v Maďarsku nebo loňských prezidentských voleb v Česku. Závěr byl v tomto případě jednoznačný – podle OBSE bylo vše v pořádku. „Prezidentské volby ukázaly demokratického ducha Ukrajinců a do značné míry potvrdily demokratické závazky země,“ uvedl vedoucí pozorovatelské mise Joao Sares.

Jeden z českých členů mise přiznal, že ukrajinské prezidentské volby přesto měly jeden stín – neúčast občanů z Luhanské a Doněcké oblasti. „Volby budou mít vždy skvrnu toho, že deset procent obyvatel plus Krym nemohlo volit,“ podotkl Marek Ženíšek. Dodal však, že jejich konání v obou regionech zabránili sami vzbouřenci. „Snaha separatistů, aby se volby neuskutečnily, byla vedena obavou, že kdyby se volby uskutečnily, že by možná dopadly jinak, než si separatisté představují,“ je přesvědčen Ženíšek. Upozornil, že na Krym se pozorovatelé OBSE vydat ani nemohli, protože se proti tomu postavilo Rusko – bez jeho podpory by přitom pozorovatelská mise vůbec nemohla proběhnout.

Jak probíhá pozorování voleb

Po předchozím setkání s kandidáty a také zástupci médií a veřejnosti zamířili pozorovatelé ještě před zahájením voleb do náhodně zvolené volební místnosti v oblasti, které dvoučlenným či tříčlenným pozorovatelským skupinám přidělila komise OBSE. Na místě zkontrolovali zástupci organizace, zda je vše připraveno, nikdo nemanipuloval s volebními lístky a také, zda je volební urna prázdná a řádně zapečetěná. V průběhu volebního dne potom komisaři zkontrolovali i další volební místnosti ve své oblasti, nakonec se v další náhodně vybrané místnosti zúčastnili i sčítání hlasů. „Skupince, kde jsem byl, se podařilo za den od rána asi třináct volebních místností,“ poznamenal český člen mise OBSE. Své poznatky vyplňovali pozorovatelé do formulářů, které potom organizace vyhodnotila.

Petro Porošenko
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Volby ukázaly i na okrajovou pozici extremistů

Lidé, s nimiž mohl Ženíšek – který se pohyboval v okolí Kyjeva – během voleb promluvit, považovali volby za významné. „Uvědomují si, že je to mezník v jejich novodobých dějinách,“ uvedl český poslanec.

Jak ale upozornil, v Kyjevě procházel i táborem Majdanu. Protestní hnutí totiž neskončilo pádem Viktora Janukovyče, ale ani zvolením Petra Porošenka. Sami účastníci protestů, kteří na náměstí Svobody zůstávají, podle Ženíška chtějí počkat ještě nejméně do parlamentních voleb. „Je to memento a pojistka toho, aby se to nezvrhlo,“ podotkl.

Že by v ukrajinské společnosti a politice hrála roli ultrapravicová uskupení, potom Ženíšek odmítl: „Volby, které se uskutečnily, ukázaly, že ti, kteří byli označováni jako ultrapravičáci – například Pravý sektor – ve volbách naprosto propadli.“

Vydáno pod