Egypt povede dle očekávání bývalý velitel armády Sísí

Káhira – Bývalý maršál Abdal Fattáh Sísí bude podle očekávání novým egyptským prezidentem – už čtvrtým za poslední tři roky. Ve volbách, které byly kvůli nízké účasti o den prodlouženy, získal přes devadesát procent hlasů. Oficiální výsledky ale budou známé až koncem příštího týdne. K urnám nakonec podle odhadů přišlo 44 procent voličů, což pro Sísího znamená výrazně slabší mandát, než čekal. Pozorovatelé označují prodloužení voleb o další den za sporné, bývalý velitel armády ale namítá, že s tímto krokem nesouhlasil.

Na konci sčítání hlasů získal favorizovaný Sísí 93,3 procenta odevzdaných hlasů, zatímco jeho jediný rival Hamdín Sabbáhí jen tři procenta. Ostatní hlasy byly označeny za neplatné.

Konečné výsledky mají být oficiálně oznámeny až příští týden, ale tisíce lidí už zaplavily ulice metropole, aby do dnešních ranních hodin slavily vítězství svého hrdiny. Nad jejich hlavami vlály egyptské státní vlajky a městem se rozléhalo houkání aut. Oslavy se soustředily na náměstí Tahrír, které se stalo symbolem protivládních protestů během povstání z roku 2011. Přívrženci Sísího udělali v Káhiře i ohňostroj.

Přívrženci Sísího oslavují výsledek voleb
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Volební účast byla kolem 44 procent, což je méně, než Sísí očekával. Ten minulý týden vyzval voliče k účasti ve výši 80 procent. Nižší účast vyvolává otázky ohledně důvěryhodnosti Sísího, kterého jeho příznivci označovali za hrdinu schopného přinést zemi politickou a ekonomickou stabilitu.

Sísí sliboval v kampani obnovu stability po chaotických letech vlády Muslimského bratrstva předchozího prezidenta Muhammada Mursího, kterého armáda loni svrhla. Bratrstvo je nyní řazeno k teroristickým organizacím a své početné stoupence vyzvalo k bojkotu voleb.

V čele země stáli téměř vždy vojáci

Od vyhlášení republiky v Egyptě před více než 60 lety stáli v čele země téměř vždy vojáci. Výjimkou byl islamista a původním povoláním inženýr Muhammad Mursí (2012-2013). V tradici bude pokračovat polní maršál Abdal Fattáh Sísí, donedávna vrchní velitel armády a ministr obrany. „Armáda vždy byla hluboko v srdci každého Egypťana. Proto je pro kohokoliv zvenčí tak těžké získat podporu,“ vysvětluje bývalá poradkyně izraelského prezidenta Ruth Wassermanová Landeová.

Přestože je Sísí spjat s režimem někdejšího prezidenta Mubaraka, těší se mezi Egypťany velké popularitě zejména kvůli loňskému ukončení protestů občanů nespokojených s vládou Mursího. Sísí též zdůrazňuje svoji zbožnost, modlí se pětkrát denně, také jeho žena vystupuje na veřejnosti jen v hidžábu. Pro Mursího stoupence je ale Sísí stále „zločincem“.

Stoupenci generála Sísího
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Podle některých odborníků by se Sísí mohl stát novou národní ikonou země, s propagátorem panarabismu či Hnutí nezúčastněných z 50. a 60. let 20. století Násirem ho pojí kromě vojenské uniformy i krvavé potírání islamistů z Muslimského bratrstva. Oproti exaltovanému řečníkovi Násirovi ale spíše diskrétní Sísí na veřejnosti příliš nevystupuje.

Abdal Fattáh Sísí se narodil 19. listopadu 1954 v Káhiře, do armády vstoupil v 19 letech. V roce 1977 ukončil v Egyptě vojenskou akademii a poté se účastnil několika vojenských kurzů a cvičení, například v roce 1992 ve Velké Británii či v roce 2006 v USA. Tam, na vojenské koleji v Pensylvánii, napsal esej Demokracie na Blízkém východě, ve které se zabýval mimo jiné rolí islámu v zákonodárství.

V armádě stoupal krůček po krůčku, z pěchotního důstojníka se vypracoval na vojenského atašé v Saúdské Arábii a nakonec na vlivného šéfa vojenského zpravodajství. Z tohoto titulu byl po svržení Mubaraka v únoru 2011 nejmladším členem vládnoucí Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF). V srpnu 2012 jej prezident Mursí povýšil na generála a jmenoval ministrem obrany. Sísí má čtyři děti, dceru a tři syny. 

Podle výsledků volby je teď pro Egypťany důležitější stabilita než demokracie. Země závislá na finanční pomoci z Perského zálivu se dnes zoufale touží opět stát arabskou velmocí a rájem turistů. Kvůli politickým nepokojům jsou Luxor, Gíza a další starověké klenoty poloprázdné. Prezident Sísí a jeho armáda, které patří světoznámá letoviska, se teď vedle vysoké nezaměstnanosti nebo energetické krize zaměří hlavně na bezpečnost pláží a památek.

Sísí vlastně jen vyměnil uniformu a sluneční brýle za oblek
Zdroj: ČT24