Počet vražd v Brazílii neustále roste

Brasília – Brazílie evidovala v roce 2012 více než 56 300 vražd, což je o sedm procent více než v roce předchozím. Jde zároveň o nejvyšší číslo od roku 1980. Vyplývá to ze studie brazilské policie. Brazílie pořádá od 12. června do 13. července ve 12 svých městech fotbalové mistrovství světa. Přípravy šampionátu tak doprovází pochybnosti, zda je země schopna zajistit bezpečí sportovců i fanoušků.

S 29 vraždami na 100 tisíc obyvatel se Brazílie pohybuje na nelichotivé špičce celosvětového žebříčku. Podle sociologa Julia Jacoboa Waiselfisze, který sestavoval pro policii „mapu násilí“, je tak počet vražd v zemi padesátkrát až stokrát vyšší než v rozvinutých zemích, jako je třeba Japonsko. „To ukazuje, jak dlouhou cestu před sebou ještě máme, abychom dosáhli alespoň trochu civilizovaných čísel,“ dodal. 

Obzvlášť špatně, co se týče počtu vražd na obyvatele, je na tom severovýchodní stát Alagoas. Na 100 tisíc obyvatel tu v roce 2012 připadlo téměř 65 vražd.

Fotbalové mistrovství světa provázejí obavy 

Kromě obav o bezpečnost, hrozících masových protestů proti zbytečnému utrácení, stávky policistů a řidičů MHD, váznoucí organizace a nepřipravených sportovišť se Brazílie před blížícím se fotbalovým šampionátem potýká s dalším, neméně závažným problémem: Experti totiž varují, že ve třech z dvanácti brazilských měst, která budou mistrovství světa hostit, může propuknout epidemie horečky dengue. České ministerstvo zahraničí na svých stránkách konstatuje, že hlavním preventivním opatřením je ochrana proti komářímu bodnutí – používání repelentů a chránění těla oděvem. Inkubační doba je 7–10 dní.

Brazílie má celosvětově nejvyšší procento výskytu této nemoci, v letech 2000 až 2013 bylo zaznamenáno až sedm milionů případů. Kvůli silným bolestem, které způsobuje, je dengue také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aedes aegypti. Nemoc se může projevovat podobně jako chřipka, zhruba u pěti procent pacientů ale jsou následky smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba.