V Doněcku platí zákaz vycházení, v boji o letiště padlo až 150 povstalců

Kyjev – Boje o doněcké letiště a jeho okolí, které propukly pouhý den po volbách ukrajinského prezidenta, si vyžádaly přes padesát obětí. Očití svědkové hovoří o desítkách mrtvých těl zasažených střepinami granátů a palbou z velkorážných zbraní. Doněck podle místních médií prožil nejsilnější armádní ofenzívu na východě země od počátku nepokojů. Povstalci ve městě vyhlásili zákaz nočního vycházení. Nově zvolený prezident Petro Porošenko hodlá v „protiteroristické operaci“ pokračovat.

Proruští povstalci, kteří město z velké části kontrolují, na vyostření situace reagovali vyhlášením zákazu nočního vycházení. Opatření platí od desáté hodiny večerní do šesté hodiny ranní (21:00 až 05:00 hodin SELČ) a bude odvoláno po „normalizaci situace“.

Už od sedmi večer nesmí v Doněcku fungovat veřejná hromadná doprava. Pokud některý z obyvatel Doněcka zákaz vycházení poruší, vystaví se podle povstalců nebezpečí smrti. Vedení povstalecké Doněcké lidové republiky zároveň vyzvalo řidiče, aby své automobily neparkovali v ulicích a obvodech, v nichž se nacházejí sídla správních orgánů. Během dne by lidé měli u sebe bezpodmínečně mít osobní doklady. 

O pozorovatelích OBSE nejsou žádné informace

Na administrativní hranici mezi Doněckou a Luhanskou oblastí unesli proruští radikálové skupinu čtyř zahraničních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Se zadrženými od pondělního večera není spojení. Členy skupiny jsou pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka.

Separatisté údajně stáli za podpáleným stadionem

Podle ukrajinských médií dnes ráno vyhořela v Doněcku část stadionu, kde hraje tým Donbass, který je účastníkem Kontinentální hokejové ligy (KHL). Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Příčiny požáru, který zachvátil prostory o ploše 300 čtverečních metrů, se vyšetřují. Klub informoval, že v noci na dnešek stadion přepadla skupina ozbrojenců, která přemohla stráž, ukradla část vybavení, včetně televizorů, komunikačních prostředků a sejfu, a založila oheň.

Stadion v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Alexander Ermochenko

Mluvčí armády Oleksij Dmytraškovskyj uvedl, že byli zlikvidováni prakticky všichni ozbrojenci, kteří se nacházeli v letištním terminálu. Oběti pondělních střetů jdou podle informací z obou stran do desítek. „Letiště je zcela pod kontrolou. Protivník utrpěl vážné ztráty, my ztráty nemáme žádné,“ řekl ministr vnitra Arsen Avakov. Dodal, že od rána operace proti separatistům pokračuje.

V noci také pokračovalo ostřelování Slavjansku, dalšího proruskými rebely obsazeného města na východě Ukrajiny. Ozývala se palba z děl, kulometů a ručních střelných zbraní. Při dělostřelecké palbě zahynuli čtyři lidé. 

Ukrajinská pohraniční služba mezitím oznámila, že v noci na ukrajinské území pronikla z Ruska skupina nákladních aut, dodávek a minibusů. Pohraniční oddíl vetřelce zastavil palbou a po krátkém boji zajistil několik vozidel. Prý byla naložena samopaly, protitankovými střelami a výbušninami.

Nový prezident tvrdě proti ozbrojeným separatistům

Tvrdé boje vypukly na letišti v Doněcku jen den po prezidentských volbách. V prvním kole je vyhrál favorizovaný oligarcha Petro Porošenko, který v operaci proti separatistům hodlá pokračovat. Armáda by podle něj měla dostat novou výzbroj, aby boj se vzbouřenci dokončila co nejrychleji. „Velmi brzy se dočkáme výsledků protiteroristické operace. Vojenská akce nemůže a nebude trvat dva nebo tři měsíce,“ prohlásila nová hlava státu.

Jan Šír, Institut mezinárodních studií, FSV UK:

„Samotný fakt, že je mezi ozbrojenci řada zahraničních příslušníků, hovoří sám za sebe. Otázka federalizace není něco, co by se dalo řešit během pěti minut. Porošenko řekl, že je připraven jednat, ale jen s těmi, kteří nepoužívají zbraně.“

Putin žádá Porošenka o dialog - s Ruskem i povstalci

Moskva nového ukrajinského prezidenta vyzvala, aby nestupňoval operaci proti povstalcům a s Ruskem začal jednat přímo, bez prostředníků. Společné jednání se chystá v první polovině června.

„Vladimir Putin zdůraznil nutnost okamžitě zastavit trestné operace armády v regionech na jihovýchodě země a navázat mírový dialog mezi Kyjevem a zástupci těchto regionů,“ řekl podle prohlášení Kremlu ruský prezident při dnešním telefonickém rozhovoru s italským premiérem Matteem Renzim.

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Korotayev Artyom

K neprodlenému zastavení „protiteroristické operace“, jak nazývá tažení proti ozbrojencům ukrajinská vláda, vyzval dnes Kyjev i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Úkolem číslo jedna a prověrkou solidnosti kyjevských úřadů, vzhledem k výsledkům prezidentských voleb, je bezodkladně zastavit nasazení armády proti obyvatelstvu a ukončit veškeré násilí všemi stranami,“ řekl šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci v Moskvě. Lavrov rovněž označil za směšné jakékoli pokusy vyvíjet na Rusko nátlak.

NATO tvrdí, že ruské velení stahuje svá vojska od hranic s Ukrajinou jen pomalu. Jejich hlavní část se stále nachází v blízkosti rusko-ukrajinských hranic. Agentuře Reuters to v Bruselu oznámil informovaný představitel aliance. Podle dřívějšího sdělení Moskvy by ruské jednotky měly oblast opustit do 8. června. Rusko po únorovém převratu v Kyjevě soustředilo na hranicích s Ukrajinou podle západních odhadů na 40 tisíc vojáků.

Vydáno pod