Egypt volí prezidenta. Favoritem generál Sísí

Káhira – Egypťané rozhodují o budoucím prezidentovi. Favoritem hlasování je bývalý armádní velitel Abdal Fattáh Sísí; očekává se, že zvítězí už v prvním kole hlasování. Jeho výsledky mají egyptské úřady zveřejnit 5. června.

Volby probíhají za mimořádných bezpečnostních opatření, volební místnosti střeží desítky tisíc policistů a vojáků. Sísího jediným soupeřem je levicový politik Hamdín Sabbáh, který kandidoval už v prezidentských volbách v roce 2012 a skončil třetí. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská více než 50 procent hlasů, bude se 16. a 17. června konat druhé kolo. Volební právo má 53 z více než 80 milionů Egypťanů.

Favorizovaný Sísí je spojován s loňským armádním zákrokem proti vítězi voleb z roku 2012 Muhammadu Mursímu. Má podporu mnoha Egypťanů a ve volbách usiluje o co největší účast, která mu má poskytnout silný mandát. Sliboval, že Egyptu, procházejícímu od roku 2011 násilím a ekonomickým úpadkem, vrátí stabilitu.

Součástí loňského svržení Mursího bylo také potlačení protestů islamistů z Muslimského bratrstva, které prozatímní vláda později zařadila k teroristickým organizacím. Bratrstvo vyzvalo své stoupence, aby hlasování bojkotovali.

Egypt má za sebou první den prezidentských voleb (zdroj: ČT24)