Při střelbě v židovském muzeu v Bruselu zemřeli tři lidé

Brusel – V židovském muzeu v centru Bruselu se odpoledne střílelo. Zemřeli nejméně tři lidé, jeden je vážně zraněný. Informovala o tom agentura AFP. Server lalibre.be uvedl, že dalších 12 lidí utrpělo vážný šok a ujali se jich záchranáři. Střelbu údajně spustil neznámý muž, který na místo přijel autem a pak se dal na útěk. Poznávací značku zaznamenali chodci. Některé zdroje tvrdí, že podezřelý byl zadržen. Policie oblast uzavřela. Šéf belgické organizace proti antisemitismu hovoří o teroristickém činu.

V centru Bruselu se střílelo (zdroj: ČT24)

„Oběťmi jsou dva muži a žena, jeden muž byl vážně zraněn,“ sdělil podle webu belgické vysílací stanice RTBF starosta Bruselu Yvan Mayeur. Na místo kromě něj dorazila i ministryně Milquetová. Ta médiím řekla, že za útokem by mohly být antisemitské motivy. „Je to střelba… v židovském muzeu,“ sdělila. „Toto vše může vést k podezření, že šlo o antisemitských čin,“ citovala ji agentura Reuters. Předseda Belgické ligy proti antisemitismu (LBCA) Joël Rubinfeld šel ještě dál. Incident je „teroristický čin“; vrah vešel do židovského muzea s úmyslem, sdělil AFP. 

Šok nad incidentem vyjádřil belgický ministr zahraničí Didier Reynders, který se nacházel ve čtvrti Sablon, kde muzeum a další pamětihodnosti leží. „Myslím na oběti, které jsem na místě viděl, a na jejich rodiny,“ reagoval na Twitteru. Svědek Alain Sobotik AFP řekl, že ve vstupní hale muzea viděl dvě těla. „Byla tam mladá žena se zakrvácenou hlavou. Měla ještě v rukou prospekt, člověk by myslel, že to je turistka,“ sdělil. 

Incident se odehrál v předvečer voleb do Evropského parlamentu, které se v Belgii podobně jako v mnoha jiných zemích Evropské unie konají v neděli. Zároveň ale Belgičané budou volit i svůj národní parlament.   

Sbírky bruselského židovského muzea zachycují život a dějiny židovského obyvatelstva v Belgii a v Nizozemsku od 18. století. Muzeum se nachází ve čtvrti hojně navštěvované turisty.