Wilders: Lidé ukázali odpor k Unii tím, že nepřišli volit

Haag/Londýn – Nízká volební účasti, která dokazuje odpor lidí k Evropské unii, je podle Geerta Wilderse příčinou nepřesvědčivého výsledku jeho Strany pro svobodu (PVV). Euroskeptické pravicové uskupeni šlo do čtvrtečních voleb jako favorit, podle odhadů ale skončilo až čtvrté. Volební účast v Nizozemsku se pohybovala kolem 37 procent.

Z průzkumu mezi voliči při odchodu z nizozemských volebních středisek vyplývá, že Wildersova pravicová a protiimigrační PVV získala 12,2 procenta hlasů. Skončila tak za možnými vítězi z levicově liberální strany Demokraté 66, Křesťanskodemokratickou výzvou i vládními lidovci premiéra Marka Rutteho.

„Tím, že (voliči) zůstali doma, ukázali svůj odpor k Evropské unii a nezájem o ni. Nizozemsko se nestalo více proevropské,“ uvedl šéf PVV. Zatímco Wilders v Nizozemsku podle všeho neuspěl, Nigel Farage ve čtvrtek se svou Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) během britské části hlasování úspěch zřejmě zaznamenal. Strana totiž podle částečných výsledků místních voleb, které se konaly současně s těmi evropskými, získala křesla na úkor vládních konzervativců i opoziční labouristů. UKIP usiluje o vystoupení Británie z EU a o zpřísnění podmínek pro přistěhovalectví.

Oficiální výsledky eurovoleb budou zveřejněny až po nedělních 23:00, kdy se zavřou volební místnosti v Itálii.