Proruští vzbouřenci prý postříleli zajaté dobrovolníky

Kyjev - Až 26 mrtvých si vyžádaly další potyčky mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci na východě Ukrajiny. Do povstalecké léčky se podle agentury Reuters dostala i jednotka místních dobrovolníků bojujících na straně vlády. Proruští radikálové prý zajaté dobrovolníky postříleli. Dalších dvacet proruských povstalců pak zabili ukrajinští vojáci v boji u obcí Rubižne a Druželjubivka v Luhanské oblasti. Při akci zahynul i jeden voják. Povstalci ve východoukrajinském Slavjansku už vyzvali obyvatelstvo k evakuaci. Jinak prý hrozí masové oběti.

V boji u vsi Karlivka, ležící severozápadně od Doněcka, byli údajně zabiti čtyři separatisté, zatímco pátý mrtvý patřil k dobrovolníkům bojujícím na straně ukrajinské armády.

Proruští separatisté v Doněcké oblasti rovněž nastražili léčku místnímu dobrovolnickému praporu Donbas, který bojuje na straně vlády, a napadli jej palbou z automatických zbraní a granátometů. „Boje stále pokračují, evakuujeme raněné,“ řekl člen další dobrovolnické jednotky, která přišla na pomoc. Žádná přesná čísla o raněných však neuvedl.

Velitel praporu Donbas později ohlásil, že většině sil se podařilo prorazit obklíčení skrz „vycvičené čečenské jednotky“, ale polovina mužů je zraněna. Podle agentury Unian lze předpokládat, že obklíčený zbytek jednotky se ocitl v zajetí. 

Podle velitele praporu Donbas bylo okamžitě zahájeno vyjednávání o osvobození zajatých bojovníků. Vůdce separatistických oddílů Igor Bezler, kterého ukrajinská média označují za podplukovníka ruské vojenské rozvědky GRU, ale velení praporu Donbas oznámil, že všichni zajatci byli zastřeleni. „Pokud neuvidím jejich mrtvá těla, jejich smrt potvrdit nemohu,“ řekl agentuře Unian velitel praporu Donbas Semjon Semenčenko.

Ukrajinská armáda ve čtvrtek v bojích s povstalci jižně od Doněcka utrpěla nejméně 13 a podle některých zpráv až 18 padlých, což byly nejtěžší ztráty od počátku nepokojů. Kyjevské úřady dnes naopak podle BBC ohlásily, že během uplynulých 24 hodin v bojích v okolí Luhanska padly dvě desítky povstalců, prý ruských žoldnéřů, a další tři desítky utrpěly zranění. Vládní síly ztratily dva padlé a sedm raněných.

ITAR-TASS: Vojáky postříleli radikálové z Pravého sektoru

Podle ruské agentury ITAR-TASS střílejí radikálové z ultranacionalistické organizace Pravý
sektor a bojovníci v neoznačených černých uniformách na východě Ukrajiny příslušníky ukrajinské armády, kteří odmítají útočit na civilní obyvatelstvo. Agentura se odvolává na povstalecké zdroje. Mrtvých jsou prý už desítky.
 
Mluvčí „Luhanské lidové republiky“ Ostap Čornyj novinářům řekl, že ozbrojenci z Pravého sektoru postříleli v obci Pryvillja, která leží asi sto kilometrů severozápadně od Luhanska, na třicet ukrajinských vojáků, kteří složili zbraně a přeběhli na stranu „luhanského lidu“. Zabili prý rovněž sedm vojáků „luhanské armády“ a 16 jich zranili. Další incident se podle ruské agentury ITAR-TASS odehrál v nemocnici města Lysyčanska, kde údajně Pravý sektor pozabíjel hospitalizované ukrajinské vojáky.
  
Pravý sektor podle ITAR-TASS ostřeloval i postavení ukrajinské armády u obce Odradne nedaleko Mariupolu. Stejný útok se podle ruské agentury odehrál ve čtvrtek i u Slavjanska. 
Povstalci rovněž tvrdí, že čtvrteční krvavý incident ve městě Volnovacha v Doněcké oblasti, při němž zahynulo až 16 ukrajinských vojáků, byl výsledkem palby ukrajinských vrtulníků do vlastních řad.

Ozbrojení povstalci mají pod kontrolou víc než polovinu volebních místností v Doněcké a Luhanské oblasti a snaží se nepřipustit hlasování v nedělních prezidentských volbách, považovaných za klíčové pro budoucnost země.

Rusko prý musí reagovat na růst síly NATO

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov pohrozil, že Rusko zareaguje odvetnými opatřeními na rostoucí bojeschopnost Severoatlantické aliance v blízkosti ruských hranic kvůli ukrajinské krizi. „Události na Ukrajině vedly k vyostření vojenské a politické situace v Evropě,“ řekl generál Gerasimov a poukázal na posilování sil NATO v Pobaltí, Polsku a Rumunsku a přítomnost západních vojenských lodí v Baltském, Středozemním a Černém moři.

Zvyšuje se podle něj také bojová pohotovost jednotek NATO „první linie“, jakož i roste intenzita výcviku aliančních sil v blízkosti ruských hranic. Tomu však Rusko nehodlá jen přihlížet. „Jsme nuceni přijímat odvetná opatření,“ zdůraznil.

Upozornil rovněž, že kvůli omezování vojenské spolupráce mezi Ruskem a NATO v důsledku zavedených sankcí „klesá i účinnost opatření k zajištění regionální a globální bezpečnosti“.