Volby pod terčem sabotáže: Vzbouřenci prý stále obsazují komise

Kyjev - Předvolební situace na východě Ukrajiny se rychle zhoršuje, varovali volební komisaři z Doněcké oblasti, jejíž velkou část ovládají separatisté. Volební místnosti jsou údajně neustálým terčem útoků, skupiny ozbrojenců pálí dokumenty nutné pro hlasování a odnášejí kancelářské vybavení. Mariupol vyhlásil zákaz nočního vycházení. Premiér Arsenij Jaceňuk už kvůli tomu požádal o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN.

Nejhorší situace prý panuje ve městech Slavjansk, Kramatorsk, Horlivka a Mariupol. V posledních hodinách se radikálové v Doněcké oblasti zmocnili dalších čtyř volebních místností, konstatoval výbor. „Většina volebních komisí v oblasti vykonává své funkce v ilegalitě. Jen mizivá část z nich pracuje normálně,“ uvádí se v prohlášení. Relativně klidná je situace ve městech Dobropillja a Krasnoarmijsk. Mohlo by se hlasovat ve třetině volebních okrsků.
  
Volební komise se potýkají s nedostatkem spolupracovníků. Lidé se podle ukrajinského výboru bojí podílet na organizaci hlasování, mnozí z nich jsou vystaveni výhrůžkám. „Jde jim o život,“ stojí v prohlášení. Radikálům se navíc podařilo proniknout do uzavřené počítačové sítě, jejímž prostřednictvím má ústřední volební komise v Kyjevě shromažďovat výsledky. Podle serveru Ostrov byly zaznamenány i pokusy o únos pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.
  
Kritická situace podle ukrajinských médií panuje v přístavu Mariupol. Výrazné zhoršení bezpečnosti v ulicích přinutilo místní radní vyhlásit ve městě od dnešního dne zákaz nočního vycházení. Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, který v Mariupolu vlastní několik velkých průmyslových závodů a dolů, se podle povstalců rozhodl přenést volební místnosti do areálu svých podniků. Všechny jsou pod přísnou ozbrojenou ochranou. „Věříme, že občané Mariupolu budou volby ignorovat,“ uvedli dnes v prohlášení povstalci. „Mariupol už není součástí Ukrajiny, ale patří do Doněcké lidové republiky,“ zdůraznili.

Pozorovatelé v ohrožení života

Ukrajinské úřady nedoporučují, aby do neklidných oblastí na východě země vycestovali volební pozorovatelé, kterých ze zahraničí přijely na Ukrajinu téměř tři tisíce. Podle agentury Unian by pohyb pozorovatelů v některých oblastech mohl znamenat přímé ohrožení bezpečnosti, ale i lidských životů. 

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov se dnes v Kyjevě setkal s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou, která přijela na Ukrajinu v čele skupiny amerických pozorovatelů. Albrightová podle televize Espreso poukázala na „historické období,“ jímž nyní Ukrajina prochází, a prohlásila, že země má právo být součástí Evropy.

Bez šance je podle ukrajinských médií hlasování především v městech a obcích, kde se bojuje. Platí to zejména o stotisícovém Slavjansku, který dnes večer podle povstalců znovu ostřelovaly jednotky ukrajinské armády. Masivnímu útoku byla vystavena obec Semenivka nedaleko Slavjansku, granáty údajně dopadaly i na obytné budovy. 

S blížícím se termínem voleb se střílí i na místech, kde doposud panoval klid. U města Volnovacha se ukrajinští vojáci dostali do další léčky. Výsledkem je 13, podle některých zdrojů až 16 obětí, tedy nejvíce od začátku bojů. K incidentům došlo i v Luhanské oblasti a v okolí Charkova. Ukrajinská vláda tak požaduje, aby se do konfliktů razantně vložila Rada bezpečnosti OSN. „Přineseme důkazy, že z ruské strany tu jsou snahy o eskalaci konfliktu a krveprolití i neúspěšné pokusy ovládnutí ukrajinských pohraničních jednotek - to vše s cílem narušit volby,“ prohlásil Jaceňuk.

Obavy před další eskalací násilí a reakce Ruska v případě vítězství prozápadního kandidáta vyjádřil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, Moskva je ve vyjádřeních zatím zdrženlivá. V posledních hodinách stahuje své vojáky od ukrajinské hranice, podle NATO jich tam ale stále značné množství zůstává.