NATO chce podpořit Pobaltí

Brusel - NATO podporuje americký návrh, aby aliance demonstrovala připravenost bránit své pobaltské členy Estonsko, Litvu a Lotyšsko, před případným ruským útokem. Americký velvyslanec při NATO Kurt Volker v rozhovoru pro dnešní vydání listu Financial Times prohlásil, že pokud na ty země, které jsou členy Aliance, bude nějaký útok, NATO odpoví.

Volker se netajil svými sympatiemi s Pobaltím: „Cítí se lehce vystrašeně, když vidí Rusko používat vojenskou sílu k vpádu do suverénní malé sousední země. Musíme vyslat signál, abychom je trochu podpořili.“ Jako signál by mohly posloužit cvičení, tedy vojenské manévry v oblasti.

Mluvčí NATO James Appathurai prohlásil, že o americkém návrhu aliance jednala a že se mimo jiné stane tématem neformální schůzky ministrů obrany členských zemí, která je naplánována na 18. září.

Článek 5 smlouvy o NATO zaručuje, že členové aliance pomůžou jinému členskému státu, pokud na něj nějaký agresor zaútočí. Podle Volkera je nutné zajistit, aby bylo NATO schopné nejen politické, ale především vojenské podpory.

Na území pobaltských států žije početná ruská menšina. Právě ochranou ruských občanů v separatistických ruských regionech argumentovalo Rusko při své vojenské intervenci v Gruzii.

Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou ale členy EU i NATO, což je podle pozorovatelů podstatný rozdíl oproti Gruzii, Ukrajině nebo Moldávii. Proto v nich ruská intervence příliš pravděpodobná není.