Hrozí Brazílii epidemie? Fotbalovou horečku může vystřídat horečka dengue

Brasília – Kromě obav o bezpečnost, hrozících masových protestů proti zbytečnému utrácení, stávky policistů a řidičů MHD, váznoucí organizace a nepřipravených sportovišť se Brazílie před blížícím se fotbalovým šampionátem potýká s dalším, neméně závažným problémem: Experti totiž varují, že ve třech z dvanácti brazilských měst, která budou mistrovství světa hostit, může propuknout epidemie horečky dengue.

Vysoké riziko se týká východobrazilských měst Recife, Natal a Fortaleza, zvýšené nebezpečí je ale i v Riu de Janeiro, Belo Horizonte, Salvadoru nebo Manausu. Nízké riziko je ve městech Brasília, Cuiabá, Curitiba, Porto Alegre a Sao Paulo.

O vysokém riziku se hovoří v případě, že prognózy počítají s více než 300 případy onemocnění na 100 tisíc obyvatel během jednoho měsíce. Systém včasného varování vyvinutý španělskými experty by měl poskytnout brazilským úřadům dostatek času na zavedení preventivních opatření. České ministerstvo zahraničí na svých stránkách konstatuje, že hlavním preventivním opatřením je ochrana proti komářímu bodnutí – používání repelentů a chránění těla oděvem. Inkubační doba je 7–10 dní.

Brazílie má celosvětově nejvyšší procento výskytu této nemoci, v letech 2000 až 2013 bylo zaznamenáno až sedm milionů případů. Kvůli silným bolestem, které způsobuje, je dengue také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aedes aegypti. Nemoc se může projevovat podobně jako chřipka, zhruba u pěti procent pacientů ale jsou následky smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba.

Horečka dengue
Zdroj: ČT24/YouTube

Pravděpodobnost, že epidemie horečky dengue bude tak rozsáhlá, že nakazí návštěvníky mistrovství a po návratu se rozšíří i do jejich domovských zemí, bude podle Rachel Loweové z Katalánského ústavu klimatických věd v Barceloně, který se na vývoji varovného systému podílel, záležet na několika faktorech. Jsou jimi například teplotní a srážkové úhrny, které ovlivní množství komárů, i individuální odolnost turistů vůči nemoci.

Do startu jubilejního dvacátého mistrovství světa ve fotbale zbývají tři týdny.

Brazílií zmítá chaos, organizace šampionátu vázne (zdroj: ČT24)