Ruská armáda u hranic s Ukrajinou teprve „začíná balit“

Kyjev - Ruské ministerstvo obrany se dnes vyjádřilo k okolnostem odchodu svých jednotek od ukrajinských hranic. Stažení, které armádě v pondělí nařídil prezident Vladimir Putin, podle Kyjeva i západních expertů navzdory příkazu Kremlu ani nezačalo. Ministerstvo oznámilo, že vojáci teprve demontují tábory a nakládají techniku určenou k přesunům do kasáren. Návrat prý skončí k 1. červnu.

Vojenské cvičení, během ukrajinské krize už přinejmenším třetí, zorganizovalo ruské velení v Rostovské, Belgorodské a Brjanské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou. „Během posledních 24 hodin jednotky demontovaly polní tábory a dokončily přípravu techniky k přesunu na železniční stanice a letiště,“ vysvětlilo okolnosti ukončení manévrů ruské ministerstvo.

Manévry ve třech oblastech u ukrajinských hranic podle ruského velení ukončily půlroční výcvikový cyklus. Jejich průběh podle ministerstva potvrdil správnost rozhodnutí organizovat vojenská cvičení v „odloučených prostorech“ a zvýšit pětinásobně intenzitu bojových střeleb. Přesun zpět do kasáren bude ukončen k začátku letní výcvikové sezony, který připadá na 1. červen.

Severoatlantická aliance dnes znovu upozornila, že žádné známky stahování ruských vojsk patrné nejsou. Absenci významnějších pohybů u rusko-ukrajinských hranic v úterý potvrdil i americký Pentagon. V estonském Tallinnu dnes činitel americké armády připustil, že „jisté pohyby vojsk“ jsou patrné, o rozsáhlejších přesunech ale prý nelze hovořit.

Kyjev na ruské manévry upozorňuje s rostoucím znepokojením, zejména v souvislosti s nedělním prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb. Rusko dnes navíc zahájilo další cvičení, tentokrát velké letecké manévry s účastí desítek stíhacích a bombardovacích letounů. Cvičení pod kódovým označením Aviadarts-2014 konané ve Voroněži asi 200 kilometrů od ukrajinských hranic Moskva označuje za „leteckou soutěž“, které se prý Ukrajina nemusí nijak obávat. 

Boje u Slavjansku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Slavjansk hlásí těžké boje, podle rebelů bylo pod palbou i centrum města

Východoukrajinský Slavjansk, který už několik týdnů ovládají proruští povstalci, v noci na dnešek opět čelil dělostřeleckému ostřelování. Palba vládních sil podle rebelů směřovala hlavně na nádraží a centrum města, oznámila agentura Interfax. Naopak podle webu listu Ukrajinska pravda ukrajinští vojáci ještě v úterý večer a v noci u Slavjanska bez vlastních ztrát odrazili útoky rebelů, kteří se prý pokoušeli prorazit obklíčení.

„Národní garda ostřeluje osadu Semjonovka, slavjanské nádraží a centrum města. Nevybuchlý granát dopadl na balkon obytného domu,“ řekl Interfaxu nejmenovaný člen štábu separatistů. Situace ve městě je prý krajně napjatá a potyčky pokračují.

Podle serveru newsru.com se palba soustředila na stanoviště rebelů a ztráty mezi civilisty nejsou hlášeny. Samozvaný starosta Slavjanska a jeden z vůdců místních vzbouřenců Vjačeslav Ponomarjov navrhl odeslat děti do táborů v okolí, protože „město čekají těžké dny“.

Podle odhadu OSN si ukrajinský konflikt vyžádal na 250 obětí, z toho zhruba polovičku na východní Ukrajině.

Hlídky na předměstí Slavjansku
Zdroj: ČT24

Třetí kulatý stůl, opět bez rebelů

Třetí ukrajinský kulatý stůl, který má podle Kyjeva otevřít cestu k ukončení vnitrostátní krize, hostí dnes jihoukrajinský Mykolajiv. Souběžně s ním se v černomořském přístavu uskuteční výjezdní zasedání ukrajinské vlády. Pořádání kulatého stolu se po Kyjevu a Charkově měl původně ujmout východoukrajinský Doněck. Podmínku vlády, aby byla zajištěna bezpečnost všech účastníků, ale zjevně není schopen splnit.

První kulatý stůl se konal minulou středu, druhý pak v sobotu. Žádný z nich ale hmatatelné výsledky nepřinesl. Podle ukrajinských médií je podobná akce neproduktivní, pokud se do ní nezapojí zástupci východoukrajinských vzbouřenců. Ty ale vláda Arsenije Jaceňuka odmítá pozvat.

U Slavjansku se opět bojuje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod