Africké země jsou připraveny na válku proti Boko Haram

Paříž - Africké země jsou odhodlány vyhlásit totální válku islamistickému hnutí Boko Haram. Jejich zástupci se na tom shodli na pařížském setkání zástupců Nigérie a dalších afrických států s představiteli Francie, Velké Británie, Spojených států a Evropské unie. Francouzský prezident François Hollande vyzval Nigérii a její sousedy, aby vypracovali komplexní plán boje proti hnutí. Dnešní schůzka se konala kvůli stále neúspěšnému pátrání po více než 200 unesených nigerijských školačkách.

„Jsme zde, abychom vyhlásili válku Boko Haram,“ shrnul výsledky setkání kamerunský prezident Paul Biya. Prezident Čadu Idriss Déby zase hovořil o odhodlání zahájit „totální válku proti Boko Haram“. Plán boje proti tomuto hnutí přijali prezidenti celkem pěti afrických států.

Boko Haram představuje vážnou hrozbu pro Afriku a Západ a nyní i pro střední Afriku, prohlásil Hollande. Řekl také, že hnutí Boko Haram upevnilo své vazby na organizaci al-Káida v muslimském Magribu a na další teroristické organizace.

„Boko Haram má proticivilizační strategii destabilizace Nigérie, ale i ničení základních principů lidské důstojnosti,“ dodal šéf Elysejského paláce. Důkazem je podle něj to, že únosci nigerijských dívek pohrozili jejich zotročením.

Unesené Nigerijky na videu zveřejněném milicemi Boko Haram
Zdroj: ČT24

Vzbouřenci z Boko Haram unesli z gymnázia v severonigerijském Chiboku v dubnu nejprve více než 250 dívek ve věku 15 až 18 let. O měsíc později se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout.

Nigerijské vládě s pátráním po unesených školačkách pomáhají experti z několika zemí. Průzkumné lety nad severem země provádějí američtí piloti, v zemi už jsou také britští odborníci. Pomoc nabídly i Čína, Španělsko, Francie a Izrael.

Nabídku velitele extremistů Abubakara Shekaua, který chce dívky vyměnit za vězněné členy islamistických milicí, nigerijská vláda nejprve striktně odmítla. Později prohlásila, že otevřeny jsou všechny možnosti.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan dnes na schůzce v Paříži řekl, že Boko Haram už nepředstavuje pouze „lokální teroristickou organizaci“, ale stala se „al-Káidou západní Afriky“.