301 mrtvých - konečná bilance tragédie v tureckém dole

Ankara – V uhelném dole v západoturecké Somě skončila záchranná operace. Konečný počet obětí úterního neštěstí se vyšplhal na 301. Záchranáři vyprošťovali oběti nejhorší tragédie v historii tureckého hornictví skoro pět dní, v noci na dnešek a během dneška vynesli z dolu posledních 17 těl.

„Záchranná mise skončila. V dole nezůstal žádný horník,“ oznámil ministr energetiky. V době výbuchu a následného smrtícího požáru bylo v dole skoro 800 lidí, 485 z nich se podařilo dostat ven. Živé horníky vynesli záchranáři ven naposledy ve středu večer, od té doby už nacházeli pouze mrtvá těla. Práce dnes na poslední chvíli zkomplikoval menší požár v důlním díle, který museli likvidovat hasiči.

V telefonickém rozhovoru s tureckým prezidentem Abdullahem Gülem vyjádřil soustrast pozůstalým obětí také americký prezident Barack Obama. Nabídl i pomoc - jak přesně by měla vypadat, zatím není jasné.

Záchranné práce v tureckém dole skončily
Zdroj: ČTK/AP/Emre Tazegul

U dolu v pátek vypukla demonstrace, kterou policie rozháněla vodními děly a slzným plynem. Demonstranti požadují odstoupení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, která údajně zabránila přijetí přísnějších bezpečnostních opatření při těžbě.

Provozovatel dolu popřel, že by jakkoli zanedbal nutná bezpečnostní opatření a že by na tragédii nesl nějaký podíl. Někteří zachránění horníci však svědčí o opaku.

Za příčinu neštěstí byla dosud považována závada na elektrickém rozvodném zařízení, která údajně vedla k explozi a požáru. Provozovatel dolu ale v pátek sdělil, že závada na rozvodném zařízení důvodem požáru nebyla. Co ho způsobilo, se s určitostí neví. Podle provozovatele mohlo jít o explozi uhelného prachu. Podrobné vyšetřování případu se teprve rozbíhá.  

Vydáno pod