Utíkají, protože musí. Evropa si s uprchlíky neví rady

Řím – Evropa čelí rostoucímu problému jménem migrace. Hranice s Unií se letos nelegálně pokusilo překročit přes 40 tisíc lidí. Je to třikrát víc než za celé loňské jaro. Většina migrantů přeplouvá přes Středozemní moře z nestabilní Libye.

Horizont: Uprchlíků přibývá, Evropa neví, co s nimi (zdroj: ČT24)

Od evropského snu je dělí jen sedm metrů vysoký plot. Na jedné straně Maroko, na druhé španělská enkláva Melilla. Cesta 17letého Keity z Mali k vytoužené evropské hranici trvala tři měsíce. „Směřujeme do Evropy, protože musíme. Má silnější ekonomiku, technologie, politiku,“ podotkl uprchlík.

V současné době čeká s dalšími v improvizovaném táboře na své dvě minuty risku a naděje. Málokterým se to povede. Většinu totiž vrátí španělská policie zpět. Uprchlík z Kamerunu Nicola to zkouší už rok. „Stále nás pronásleduje marocká policie. Problémy jsou na straně Maroka i Španělska,“ konstatoval.

Uprchlíci z Afriky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Anonymous

Španělům se téma přistěhovalectví v předvolebních kampaních do Evropského parlamentu vyhýbá. Ve Francii, Nizozemsku nebo Británii to je naopak. Radikální pravice a euroskeptici se předhánějí v návrzích. „Měli bychom mít kontrolu nejen nad počtem, ale i nad kvalitou lidí, co přijíždějí,“ tvrdí lídr britské strany UKIP Nigel Farage.

Italové stále častěji počítají ty, kteří se ke břehům nedostali. „Když už nám Evropa nepomáhá s mrtvými, měla by se starat aspoň o živé,“ prohlásil italský ministr vnitra Angelino Alfano. Pokusů o nelegální vstup do Evropy je třikrát tolik co vloni. Víc než polovina ze 42 tisíc uprchlíků směřuje ze severní Afriky právě do Itálie.

Uprchlíci z Afriky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Řím vydává na hlídkování ve Středozemí víc než evropská agentura Frontex. Ochromená italská vláda už začala vyhrožovat. „Říkáme to EU jasně: buď nám pomohou hlídat středozemní hranici, nebo pošleme ty, co požádají o azyl, tam, kam chtějí,“ oznámil Alfano. Myslí tím na sever – do bohatších států Evropy.

Lucie Sládková z Mezinárodní organizace pro migraci

„V Česku se o přistěhovalectví z Afriky nemluví. ČR leží na migrační ose východ-západ, nikoli jih-sever. Máme tu hodně Ukrajinců, rusky mluvících občanů i Vietnamců. Česko je ale na evropských fórech dost slyšet. Rozhodně se zabývá imigrací zcela vážně, přestože nás masivní migrace z Afriky netrápí.“

Před válkou utíká enormní množství Syřanů

V Itálii, kterou decimuje nejhorší nezaměstnanost za posledních 40 let, uprchlíci zůstat nechtějí. Cílové destinace se ale brání – i ony nesou své břemeno. Třeba Švédsko a Německo přijaly vloni největší počet syrských žadatelů o azyl. Ti ze smutného prvenství sesadili i Afghánce.

O stovkách utopených nechce EU do parlamentních květnových voleb mluvit. O migraci bude jednat až ke konci června. Do té doby přes 300 tisíc Syřanů uprchne ze svých domovů. A stovky Afričanů k evropským břehům nedoplují.

Podle OSN je na světě rekordních 33,3 milionu uprchlíků ve své vlastní zemi. K opuštění domovů je nutí v nebývalé míře hlavně ozbrojené konflikty. Zvlášť výrazný je znepokojivý trend v Sýrii, upozornil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).