Konec 500 let staré záhady? Potápěči možná našli Kolumbovu Santu Mariu

Port-au-Prince - Podmořská archeologie se možná brzo dočká jednoho ze svých největších objevů. Tým amerických průzkumníků objevil nedaleko severního pobřeží Haiti trosky lodi, které by mohly být pozůstatky Santy Marie – vlajkové lodi, na které Kryštof Kolumbus v roce 1492 připlul do Ameriky.

„Je to loď, která změnila běh lidských dějin,“ řekl stanici CNN vedoucí průzkumu Barry Clifford. „Pro mě je to mezi vraky něco jako Mount Everest,“ dodal.

Pokud historici pravost vraku potvrdí, rozluští více než pět set let starou záhadu osudu slavné karavely.

Santa Maria byla vlajkovou lodí Kolumbovy malé flotily, která vyplula ze Španělska v srpnu 1492 pod záštitou krále Ferdinanda II. a královny Izabely I. Kolumbus chtěl prorazit západní cestu do Asie a zjednodušit tak dovoz koření. V říjnu 1492 ale dorazil k ostrovům v Karibiku a učinil historický objev amerického kontinentu.

V prosinci Santa Maria najela u pobřeží Haiti na mělčinu a ztroskotala. „Její trosky byly použity na stavbu města, které na Haiti stojí, takže je otázka, co tedy vlastně bylo objeveno,“ říká kurátorka Národního muzea Kateřina Klápštová.

Je pod korály a řasami Kolumbova Santa Maria?
Zdroj: ČT24

Clifford nicméně tvrdí, že se trosky nacházejí přesně v místě, které Kolumbus před pěti sty lety popsal jako místo zkázy Santy Marie. Vrak odpovídá i svými rozměry. A kameny, které se u něj našly, se shodují s kameny nacházejícími se v části Španělska, kde byla Santa Maria postavena.

Podle Clifforda je trup lodi – pokrytý řasami a korály - poměrně zachovalý. Objevil ho už v roce 2003, tehdy ale archeologové špatně odhadli stáří jednotlivých nálezů.

Clifford se teď pokusí dostat trosky plavidla z vody ven. Na vyzvednutí a průzkumu se bude podílet i haitská vláda, které by potvrzení identity slavné lodi výrazně pomohlo oživit turistický ruch.