Krejčíř sám navrhl uneseného muže zabít, vypověděl svědek

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř prý osobně navrhl zavraždit muže, z jehož únosu a mučení je spolu s dalšími pěti lidmi obžalován. U jihoafrického soudu to řekl svědek Peter Vusi Msimango, který údajně zločin viděl. Obhajoba se snaží zpochybnit Msimangovu důvěryhodnost. Podle ní svědčí jen kvůli příslibu policie, že sám nebude čelit stíhání.

Obětí zločinu byl podle prokuratury bratr drogového kurýra přezdívaného Doktor. Pro Krejčíře měl převážet 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun). I s drogou ale zmizel. „Doktora“ prý chtěl český podnikatel vypátrat přes jeho bratra Bhekiho Lukheleho.

Msimango tvrdí, že zločin viděl na vlastní oči. Krejčíř chtěl podle něj Lukheleho zabít proto, aby se tak lépe dostal k „Doktorovi“. Ten by se prý určitě zúčastnil bratrova pohřbu.

Msimango už včera vypověděl, že český podnikatel uneseného muže spolu s dalšími obžalovanými nejprve svázal a zkopal. Nato mu sám lil vařící vodu na hlavu, až se muži na tváři objevily velké puchýře. „Ten chlapec vydal nesnesitelný výkřik. Pak přestal a začal se třást,“ uvedl Msimango.

Lukhele pak prý zavolal svému bratrovi a vyzval ho, aby vrátil Krejčířovi, co mu dluží. „Doktor“ se ale odmítl s českým podnikatelem setkat a tvrdil, že se „zásilka“ ztratila.

Radovan Krejčíř před soudem v JAR
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Obžaloba se chystá v případu, který by měl soud projednávat do konce května, předvolat dalších deset svědků.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Soud bude tento případ, v němž jsou obžalováni další tři lidé, projednávat odděleně.

Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin ale v JAR odsouzen nebyl.