Na Ukrajině postřelili luhanského „lidového gubernátora“ Bolotova

Kyjev - Luhanský „lidový gubernátor“ a představitel proruských separatistů Valerij Bolotov se dnes stal terčem atentátu. Utrpěl při něm lehké střelné poranění, jeho život ohrožen není. Podle mluvčího takzvané Luhanské lidové republiky Vasilije Nikitina je Bolotov v ošetření lékařů. Kde k atentátu došlo a kdo na Bolotova střílel, není z dosavadních informací zřejmé. Politik je na soukromé klinice a přístup k němu má jen rodina. Podle ukrajinských médií ztratil Bolotov velké množství krve, ale byl včas ošetřen.

Podle Nikitina je atentát na Bolotova „odpovědí Kyjeva na lidové referendum,“ jehož výsledky byly ohlášeny v pondělí. Drtivá většina obyvatel Luhanské oblasti se prý při hlasování vyslovila pro samostatnost.

Bolotov patří k bojovnému křídlu proruských radikálů, kteří převzali vedení povstaleckých skupin koncem dubna z rukou umírněnějších aktivistů. Podle listu Ukrajinska pravda odmítá jakékoli rozhovory s Kyjevem, je stoupencem ozbrojeného povstání a jeho cílem je spojení se sousedním Ruskem.

Před převzetím funkce „lidového gubernátora“ stál Bolotov v čele takzvané Sjednocené jihovýchodní armády.

Vydáno pod