Doněcká a Luhanská oblast jednají po referendu o spojení

Kyjev - Vedoucí představitelé vzbouřeneckých proruských skupin v Doněcké a Luhanské oblasti jednají o spojení svých „lidových republik“. Výsledky víkendových referend, v nichž se pro samostatnost obou oblastí údajně vyslovila drtivá většina hlasujících, jim podle vlastních slov dávají právo rozhodovat o budoucím uspořádání. Rozhovory o spojení jsou prý zatím jen předběžné.

Možnost spojení s Luhanskou oblastí v pondělí připustil předseda doněcké „vlády“ Denis Pušilin. Zároveň ale oznámil, že „Doněcká lidová republika“ hodlá požádat o připojení k Rusku. Luhanská oblast se zatím s takovou žádostí na Moskvu neobrátila.

Referendum o samostatnosti Doněcké oblasti
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP

Čerstvě vyhlášená „nezávislá“ Doněcká republika dnes pokračovala v razantních krocích, které mají utvrdit její status. Její vedení ohlásilo sankce vůči Evropské unii a USA a sestavilo seznam nežádoucích osob. V čele seznamu jsou prezident USA Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová a unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Britskému premiérovi Davidu Cameronovi se zatím od doněckých vzbouřenců dostalo varování.

Doněcká a Luhanská oblast jednají o spojení (zdroj: ČT24)

Doněcká a Luhanská oblast jsou součástí východoukrajinského průmyslového regionu Donbas, kde žije přes osm milionů lidí hovořících většinou rusky. Na východě Ukrajiny už od sovětské éry poskytují práci statisícům lidí velké strojírenské a hutní závody a uhelné doly. Významná část jejich produkce směřuje na ruský trh.

Svoboda: Je otázkou, jaká je reálná podpora separatistů

Podle výsledků víkendového hlasování, které nelze nezávisle ověřit, se v neděli pro samostatnost obou oblastí vyslovila drtivá většina hlasujících. "Už jen když si srovnáme počty obyvatel v Doněcké oblasti a to, jak rychle byly vyhlášeny výsledky, tak by musely komise sčítat rychlostí asi 250 hlasů za vteřinu,„ upozornil Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. “Nevíme ani, kolik těch separatistů je. Oni tvrdí, že pro ně hlasovalo pět milionů lidí, reálné podpora ale může být úplně jinde," dodal s tím, že separatisté nemusí představovat názor obyvatel východoukrajinských oblastí.

Boje o Slavjansk nekončí

Ve Slavjansku se dál bojuje. Podle ruských médií vojáci z okolních kopců ostřelují obytné čtvrtě Slavjansku minomety, ukrajinská média prezentují situaci přesně naopak. Zastupující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov hlasování označil za frašku, která je zástěrkou pro násilnosti. Ministr vnitra ohlásil, že protiteroristická akce v Doněcku a Luhansku bude pokračovat. „Nezastavili jsme protiteroristickou operaci na východě země. Nejsou žádné důvody k tomu akci zastavit, dokud teroristé terorizují obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti,“ uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Vydáno pod