Proti separatistům na Ukrajině prý bojují žoldnéři z USA

Berlín/Kyjev – Na straně ukrajinské vlády údajně působí kolem 400 amerických žoldnéřů. S odvoláním na zpravodajské zdroje o tom informoval německý nedělník Bild am Sonntag s tím, že jde o elitní vojáky americké agentury Academi, která byla dříve známa jako Blackwater a působila například v Iráku a Afghánistánu. Žoldnéři už prý byli nasazeni proti proruským silám v okolí východoukrajinského Slavjansku.

Proti separatistům prý bojují i američtí žoldnéři (zdroj: ČT24)

Není jasné, kdo žoldnéře najal, stejně jako nelze s jistotou říci, zda jsou to opravdu Američané. Spolková zpravodajská služba (BND) nicméně o jejich nasazení na Ukrajině prý informovala německou vládu už 29. dubna. Zprávu o nasazení žoldnéřů firmy Academi prý získala od amerických tajných služeb. Podle BND koordinují američtí nájemní vojáci akce prokyjevských jednotek u Luhanska. Na potvrzení či vyvrácení média zatím čekají marně: oficiální místa se odmítají k věci vyjádřit.

Bild am Sonntag o amerických žoldnéřích na Ukrajině
Zdroj: ČT24/Bild am Sonntag

Konkrétní mise žoldnéřů není známá, Bild am Sonntag ale tvrdí, že mají pomoci porazit separatisty. „Pokud potřebujete žoldáka, který není nikomu odpovědný, najmete právě je,“ říká k tomu politolog Daniel McAdams.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už před několika týdny uvedl, že v řadách ukrajinské armády působí 150 amerických žoldnéřů. Ruská média upřesnila, že bojují v uniformách zvláštních ukrajinských policejních oddílů Sokol. Americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt tyto informace ale odmítl jako nesmysl a dementovala je i samotná agentura Academi.

Údajné záběry amerických žoldnéřů v Doněcku:

Příslušníci Blackwater působili v Iráku, kam je Pentagon najímal na ochranu diplomatů. Stříleli ale i do civilistů - v září 2007 v Bagdádu zabili 17 lidí. Soudy s nimi trvají dodnes.

Vydáno pod