Kreml: Výsledky východoukrajinského referenda respektujeme

Moskva - Rusko pohlíží „s úctou“ na výsledky nedělního referenda na východě Ukrajiny, uvedla tisková služba Kremlu v první reakci na výsledky hlasování v Doněcké a Luhanské oblasti, které vyzněly ve prospěch samostatnosti regionů. Moskva prý doufá, že se podaří navázat dialog mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem, a uvítá jakékoli snahy o zprostředkování. Žádná nová mezinárodní jednání o řešení ukrajinské krize se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v současné době neplánují.

  • „Moskva s úctou pohlíží na projev vůle obyvatel Doněcké a Luhanské oblast. Vychází z toho, že praktická realizace výsledků referend proběhne civilizovanou cestou bez jakýchkoli projevů násilí, prostřednictvím dialogu mezi představiteli Kyjeva, Doněcka a Luhanska,“ píše se v ruském prohlášení.

Pokud jde o navázání vnitroukrajinského dialogu, Moskva prý přivítá jakékoli zprostředkovatelské úsilí, a to i ze strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ruské vedení zároveň odsoudilo použití síly proti organizátorům hlasování „včetně nasazení těžkých zbraní proti pokojným občanům, které vedlo k obětem na lidských životech,“ konstatuje Kreml.

Ruské prohlášení neobsahuje náznak toho, zda Moskva referenda o odtržení a jejich výsledky uznává. Možnost uznání separatistického hlasování neobsahují ani reakce členů ruského parlamentu, kteří se dnes k víkendovému hlasování vyslovili.

Podle místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka bylo referendum „inspirující“ i pro další ukrajinské regiony, jejichž obyvatelé nejsou ochotni se smířit s nynější „vlnou fašistického násilí a trestných pogromů kyjevské junty“. Železňak na Facebooku napsal, že je „ohromen statečností obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti“. Vyjádřil přesvědčení, že výsledky referenda přinutí Kyjev i světové společenství brát mínění východoukrajinských regionů v úvahu.

Sporná referenda skončila (zdroj: ČT24)

Jeho kolegyně Irina Jarová označila referendum za „hlasování o národním osvobození od kyjevských katanů“. Ani její prohlášení ale neobsahuje informaci o tom, jak se Moskva k výsledkům hlasování oficiálně postaví.

Lavrov: Nová mezinárodní schůzka o Ukrajině se neplánuje

Žádná nová mezinárodní jednání o řešení ukrajinské krize se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v současné době neplánují. Hlavním úkolem je podle něj realizovat závěry dubnové ministerské schůzky v Ženevě, která za účasti představitelů Ukrajiny, Ruska, Evropské unie a Spojených států vyzvala k ukončení násilností a zahájení politického dialogu. Diplomatická jednání by podle Lavrova měla vyústit v přímý dialog mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. Ukrajinská vláda tvrdí, že s takovým dialogem souhlasí, její návrhy ale zatím zůstaly jen na papíře, uvedl ministr Lavrov.

Opakovat schůzku, která se v Ženevě uskutečnila v polovině dubna, nemá podle ruského ministra velký smysl. „Čtyřstranný formát jednání se vyčerpal, bez účasti oponentů kyjevské vlády nelze situaci řešit,“ konstatoval Lavrov. Ruský ministr podpořil „cestovní mapu“, kterou minulý týden pro řešení krize navrhl šéf Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, švýcarský prezident Didier Burkhalter. Plán počítá s ukončením násilností a odzbrojením nezákonných skupin, s vnitroukrajinským dialogem a s uspořádáním demokratických voleb.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod