U libyjských břehů se potopila loď s africkými migranty, nejméně 40 mrtvých

Tripolis - Nejméně 40 lidí přišlo o život poté, co se u libyjského pobřeží východně od Tripolisu potopila loď přepravující migranty. Oznámil to mluvčí libyjského ministerstva vnitra. „Podařilo se nám zachránit 52 migrantů z různých afrických států,“ řekl agentuře AFP mluvčí libyjského námořnictva. Z vody bylo podle něj zatím vytaženo 36 těl, 42 lidí se prý pohřešuje. Nehoda se podle AFP stala už v úterý, ale libyjské úřady o ní informovaly až dnes.

Libye se díky propustnosti svých hranic se subsaharskými zeměmi a blízkosti k Itálii a Maltě stala tranzitní cestou pro běžence, kteří se snaží dostat do Evropy. Mnozí běženci platí zločineckým gangům za cestu po moři více než 1 000 dolarů (zhruba 20 tisíc Kč).

Libyjská pobřežní stráž, námořnictvo i armáda mají špatné vybavení a nedostatečný výcvik. Libyjské úřady se proto snaží získat pomoc západních partnerů, aby omezily příliv ilegálních běženců směřujících přes Libyi do Evropy, napsal Reuters. 

Loni došlo u italského ostrova Lampedusa k obrovské tragédii, když se potopila loď plující z libyjské Misuráty. Na palubě bylo asi 500 afrických uprchlíků, zachránit se ale podařilo jen 155 lidí a nejméně 340 pasažérů zahynulo.