Izrael prý v USA provádí masivní průmyslovou špionáž

Washington - Izrael podle amerického týdeníku Newsweek provádí rozsáhlou, zejména průmyslovou špionáž ve Spojených státech. Podle zdrojů z amerických tajných služeb to lze doložit mnoha důkazy. V Americe totiž podnikají stovky izraelských firem - řada z nich v oblasti špičkových technologií, velmi často vojenských. Americké zpravodajské služby proto tlačí na politiky ve Washingtonu, aby Izraeli nevycházeli vstříc v jeho žádosti o bezvízový styk - do USA by se prý jen nekontrolovaně dostalo víc špionů.

Skandál v americko-izraelských vztazích (zdroj: ČT24)

O skandálu už jednali zpravodajci se členy Kongresu. Detaily schůzky jsou sice tajné, podle novináře a odborníka na národní bezpečnost Jonathana Brodera prý ale politiky přesvědčili. Právě Broder, který mluvil s politiky i zpravodajci, tuto kauzu odstartoval: „Z podrobností by šel strach. Jak řekli, byly všudypřítomné a vstávaly by z nich vlasy hrůzou, pokud by mohli říct, o co přesně šlo.“ Na článek prestižního amerického deníku zareagoval Izrael nezvykle tvrdě. Ministr zahraničí ho označil za falešný a zlomyslný, diplomaté dokonce za antisemitský útok.

Izrael se už léta snaží dosáhnout zrušení vízové povinnosti, kterou má z nejbližších spojenců Ameriky jako jediný. Skandál znovu vyvolal stín Jonathana Pollarda - člena americké námořní rozvědky, který v 80. letech vynášel informace izraelské tajné službě. Jenže po této aféře údajně špionáž skončila. Trvají na tom bývalý ředitel Mossadu i bývalý velvyslanec ve Washingtonu Itamar Rabinovic: „Od té doby v USA neprobíhá žádná výzvědná činnost. Alespoň ta řízená státem. Je možné, že existuje komerční, chcete-li průmyslová špionáž.“

To tvrdí i zdroje magazínu Newsweek. V Americe totiž podnikají stovky izraelských firem a řada z nich v armádním průmyslu. „Jejich cíl je dostat své kontakty z USA do Izraele. Opít je, přejíst je, přečíst si je. A najít jejich slabiny,“ cituje týdeník bývalého důstojníka americké kontrarozvědky.

FBI a další služby si kvůli tomu Izraelce předvolávají. Jenže když je chtějí označit za hrozbu, tak američtí politici jejich rozhořčení vždy utlumí - Izrael se podle Newsweeku prostě veřejně nekritizuje. Ale i tohle by se mohlo po posledních zjištěních změnit.