Káhira má zpět své národní poklady

Káhira - Ukradené památky se vrátily do Káhiry. Egyptské muzeum vystavilo 200 exponátů, které zmizely během rabování v roce 2011. Většina z nich skončila u překupníků, kteří je vyvezli do zahraničí. Díky mezinárodní spolupráci se však řadu památek podařilo vypátrat a vrátit zpět.

Památky se vrací zpátky do Egypta (zdroj: ČT24)

Když se v únoru 2011 zhroutil režim Husního Mubáraka, bandy kriminálníků vzali útokem egyptské památky. Vyrabovali bohaté archeologické sbírky ve všech koutech země a neušetřili ani ty nejvýznamnější – v Egyptském muzeu v Káhiře. Teď se rozkradené exponáty, které se ocitly v nejrůznějších částech světa, vracejí zpátky.

Egyptské muzeum na výstavě představilo 200 exponátů. Celkem se ale při rabování ztratilo asi 1 400 starověkých památek. Po dalších se stále pátrá. „Při této příležitosti ministerstvo památek naléhá na všechny vlády světa, aby pomohly zastavit nelegální obchody a vyvinuly další úsilí k dosažení tohoto cíle,“ prohlásil ministr památek Mohamed Ibrahim.

Egypt stále nemá velkou část památek na domácí půdě

Předměty skončily v rukou překupníků a na černém mezinárodním trhu se starožitnostmi - většinou v západní Evropě nebo v severní Americe. To byl případ i předmětů, které zabavili němečtí celníci a které měly namířeno do Belgie.

Cílem výstavy není jenom prezentovat výsledky mezinárodní spolupráce v boji s organizovaným zločinem. Chce také představit Egypt turistům na začátku sezony jako zemi, v které se podařilo stabilizovat situaci a která má co nabídnout.