Londýn prošetří snímky vojáka pózujícího u mrtvého Afghánce

Kábul/Londýn – Britské úřady prošetřují fotografie, na nichž příslušník pozemního útvaru Královského letectva (RAF) pózuje se vztyčeným palcem u mrtvoly afghánského povstalce. Podle BBC byli v této souvislosti již dva vojáci postaveni mimo službu.

Fotografie byly údajně pořízeny v září 2012 po útoku bojovníků Talibanu na Camp Bastion, hlavní základnu Britů v Afghánistánu. Obrázek se poprvé objevil na serveru Live Leak, britské ministerstvo obrany ho zaznamenalo minulý měsíc a okamžitě pověřilo vojenskou policii vyšetřováním. Mluvčí RAF uvedla, že v jednotce panuje nulová tolerance vůči zneuctívání těl mrtvých protivníků. Tento případ prý bude posuzován velmi přísně.

Během útoku na Camp Bastion v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu zemřeli dva američtí vojáci a povstalci zničili také šest amerických stíhaček. V době napadení sloužil na základně i britský princ Harry.

Na konci dubna uplynulo deset let od doby, kdy svět šokovaly fotografie, na nichž američtí vojáci týrají a ponižují irácké vězně ve věznici Abú Ghrajb poblíž Bagdádu. Vláda tehdejšího prezidenta George Bushe se pak dostala pod ostrou kritiku a odhalení praktik amerických vojáků také zesílilo hlasy volající po odchodu Američanů z Iráku. Z týrání bylo usvědčeno a odsouzeno 11 vojáků, nejpřísnější, desetiletý trest dostal desátník Charles Graner. Jedním ze symbolů týrání vězňů se stala vojínka Lynndie Englandová, která dostala tři roky.