Lavrov vyzval Kerryho k většímu tlaku na Kyjev

Moskva/Washington - Spojené státy by měly využít svého vlivu na ukrajinské vedení a přimět Kyjev, aby zahájil skutečné snižování napětí na Ukrajině. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonátu s americkým protějškem Johnem Kerrym. Kyjev by podle šéfa ruské diplomacie měl zahájit dialog s regiony na jihovýchodě země. Ukrajinské vedení mezitím dalo najevo ochotu řídit se plánem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na vytvoření kulatého stolu, tedy nepřímo i k jednání se zástupci proruské opozice.

Lavrov a Kerry podle ruského ministerstva zahraničí hovořili o společné snaze Ruska, USA, EU a OBSE o ukončení ukrajinské krize. Ruský ministr vyzval Washington, aby využil svého vlivu a přiměl kyjevské představitele „k zahájení skutečného snižování napětí… a vytvoření podmínek pro přímý, rovný dialog s představiteli jihovýchodních regionů“.

Šéf ukrajinské sněmovny Oleksandr Turčynov, který zastává i post hlavy státu, i premiér Arsenij Jaceňuk navrhli ve společném prohlášení zasednutí ke kulatému stolu, u něhož by byly zastoupeny „politické síly a občanské skupiny ze všech ukrajinských regionů“. Setkání by se podle nich mělo uskutečnit pod dohledem mezinárodních zprostředkovatelů. Oba zároveň zopakovali nabídku amnestie pro ty, kteří nemají „krev na rukou“ z bojů na východě země, kde proruské síly pokračují v protikyjevském odporu.

Podle agentury Reuters tak Kyjev přijímá některé zásadní prvky návrhu mírové „cestovní mapy“, kterou ukrajinským lídrům představil šéf OBSE Didier Burkhalter. Plán Burkhalter předjednal ve středu v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Nebezpečná cesta

Kerryho náměstek William Burns předtím kritizoval ruský přístup k Ukrajině jako „nebezpečnou a neodpovědnou cestu“. Podle USA by pro snížení napětí na Ukrajině naopak měla více udělat Moskva. Prezident Vladimir Putin ve středu vybídl separatisty v Luhansku a Doněcku, aby odložili referenda o odtržení od Ukrajiny plánovaná na neděli, a oznámil stažení ruských jednotek od západní ruské hranice. Povstalci však Putinovu výzvu odmítli.

Lavrov dnes o situaci na Ukrajině telefonicky hovořil i se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Ruský ministr prohlásil, že Moskva je hluboce znepokojena reakcí Kyjeva na návrhy Ruska a OBSE, podle nichž by ukrajinští představitelé měli zahájit celonárodní dialog. Lavrov tvrdí, že kyjevští představitelé nad tímto návrhem vyjádřili pochybnosti. Ukrajinská armáda v současnosti vede na východě země operaci proti ozbrojeným vzbouřencům, kterou Kyjev nazývá „protiteroristickou akcí“.