Jindy a jinak: Izraelci a Palestinci si připomínají Den nezávislosti

Tel Aviv – Na jedné straně bouřlivé oslavy, na druhé straně tragická vzpomínka. Den nezávislosti si Izraelci a Palestinci připomínají jinak než obvykle, ale i v úplně jiný den. Židovský stát slavil poprvé od krachu posledního pokusu o konečnou mírovou dohodu mezi oběma soupeřícími národy.

Izrael si připomněl Den nezávislosti (zdroj: ČT24)

Podobně jako náboženské svátky slaví Izraelci výročí nezávislosti podle pohyblivého židovského kalendáře. Ohňostroje, mohutné pouliční oslavy i den volna připomínají triumf sionistické myšlenky - znovuzaložení židovského státu po dvou tisících letech bloudění po celém světě. Součástí slavnostních ceremonií je i připomínka více než 23 tisíc izraelských obětí násilí a válek od začátků moderního osidlování země.

Pro Palestince má výročí naopak výhradně tragický význam. Vznik židovského státu vnímají jako historickou křivdu, která ukončila jejich vlastní politické ambice. Se svými sousedy se liší nejen v chápaní, ale i v datu vzpomínky - na Nakbu, neboli Katastrofu, vzpomínají 15. května podle gregoriánského kalendáře. Ve válce, která následovala, odešlo ze svých domovů na tři čtvrtě milionu Arabů.

Po 66 letech a nejméně 10 válkách má dnes Izrael skoro 8,25 milionu obyvatel, Palestinců je z toho 1,8 milionu. Další čtyři miliony zůstávají pod izraelskou okupací na Západním břehu a taky v pásmu Gazy. A vzhledem ke krachu dalšího kola mírových rozhovorů je velmi nepravděpodobné, že by se konečná mírová dohoda mohla stát hlavním dárkem i při příštích 67. izraelských narozeninách.