Velitel NATO: Moskva k úspěchu na Ukrajině invazi nepotřebuje

Ottawa - Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove si už nemyslí, že by pravidelná ruská armáda chystala vpád na východ Ukrajiny. Předpokládá, že Moskva by spíše mohla dosáhnout svých cílů prostřednictvím nekonvenčních sil, snažících se vyvolat nepokoje. Podle bývalého českého velvyslance při NATO Karla Kovandy ovšem Aliance na tuto taktiku nedokáže odpovědět.

Americký generál při návštěvě Ottawy, kde o Ukrajině a Rusku jednal s kanadským premiérem Stephenem Harperem, označil ruské tvrzení, že na východě Ukrajiny působí pouze ukrajinští povstalci, za zcela falešné. Podle generála je jasné, že tu operují i příslušníci ruských speciálních sil, podobně jako na Krymu před připojením k Rusku.

„Vzpomeňte si, jak Putin popíral jejich přítomnost na Krymu, a teď ji přiznává. Stejné to bude časem s Ukrajinou,“ poznamenal. „Přesně to, co jsme viděli na Krymu, se zrcadlí i na východní Ukrajině,“ dodal. Rusko shromáždilo desítky tisíc vojáků u hranic s Ukrajinou, čímž vyvolalo obavy, že by Moskva mohla vyslat pozemní síly na ochranu etnických Rusů.

Karel Kovanda, bývalý velvyslanec ČR při NATO:

„Vladimir Putin je nepředvídatelný. Z mého hlediska jde ale Rusům o to, umožnit separatistům referendum v Luhansku, které se plánuje na 11. května. V druhém plánu jde Rusku o zmaření volby ukrajinského prezidenta. Pokud by toto hlasování neproběhlo v pořádku, zásadně by to poškodilo legitimitu nové hlavy státu.“

Breedlove uvedl, že ještě před týdnem pokládal za nejpravděpodobnější vojenskou reakci Ruska vyslání vojáků na jižní Ukrajinu a zajištění pozemního spojení s Krymským poloostrovem před případným ovládnutím Oděsy a dalším postupem na západ k Moldavsku a Podněstří.

„Řekl bych, že dnes to nepokládám za nejpravděpodobnější chování. Myslím, že Putin může být schopen naplnit své cíle na východní Ukrajině, aniž by vyslal své jednotky přes hranice. Teď si myslím, že (Putin) nejspíše bude dál dělat to, co dělá: diskreditovat (ukrajinskou) vládu, vytvářet nepokoje, režírovat separatistické hnutí,“ řekl.

NATO může udělat jen velice málo

Stejného názoru je i bývalý velvyslanec ČR při NATO Karel Kovanda. Podle něj Rusko nyní na Ukrajině používá metody, na které Aliance není zvyklá. „Se svými jednotkami proniká na cizí území a v rusky mluvících oblastech rozdmýchává nepokoje,“ tvrdí bývalý velvyslanec s tím, že na tuto metodu umí v západním světě málokdo odpovědět.

„Umíme odpovědět na frontální válku, ale na tyto aktivity odpovědět neumíme,“ doplnil český diplomat ve Studiu ČT24. Z hlediska NATO může jít podle generála Breedlovea o ožehavou situaci: protože Rusové nepodniknou invazi, hodně lidí se bude chtít chovat, jako by se nic nestalo, nehledě na anexi Krymu.

Cvičení ruské armády
Zdroj: Rogulin Dmitry/ČTK

Podle Kovandy má Severoatlantická aliance za dané situace jen málo prostředků, jak se do krize nějak aktivněji zaangažovat. „Může Ukrajině pomáhat, jak jen dokáže, z vojenského hlediska toho však může NATO udělat jenom velice málo. Její hlavní aktivita je proto nyní soustředěná na východní komponenty Aliance samotné,“ vysvětlil bývalý velvyslanec.

S Poláky začali cvičit američtí a kanadští výsadkáři

Na jihu Polska dnes začala společná vojenská cvičení amerických, kanadských a polských vojáků. Spojené státy vyslaly v reakci na ukrajinskou krizi a chování Ruska na 150 výsadkářů, Kanadu zastupují desítky parašutistů. Trénují se koordinované seskoky, přesun vojenského materiálu, letecké a pěchotní operace.

„Takováhle cvičení jsou velmi důležitá. NATO bylo založeno na spolupráci a přátelství, a aby to fungovalo i v praxi, musíme pochopitelně trénovat,“ poznamenal kanadský výsadkář Brian Kominar. Manévry v Polsku a Pobaltí potrvají zhruba měsíc, poté budou ale následovat další.

Ilustrační foto
Zdroj: Grzegorz Michalowski/ČTK/PAP

NATO kvůli událostem na Ukrajině posiluje bezpečnost své východní hranice. Už v polovině dubna rozmístila Aliance své námořní síly v Baltském moři. K zajištění vzdušného prostoru Pobaltí vyslaly svá letadla Británie, Dánsko a Francie. Americké síly na východní hranici NATO zůstanou prakticky nepřetržitě nejméně do konce roku.