Srstnatý mamut má smůlu. Rusů se jen tak nedočká

Washington – Ukrajinská krize má svoje důsledky i na kulturní scéně – Moskva zrušila velký divadelní festival, který se měl konat na podzim ve Washingtonu. Oficiální vysvětlení je, že Rusko na něj zmrazilo peníze, které původně slíbilo.

Ruští divadelníci Srstnatého mamuta nenavštíví (zdroj: ČT24)

Srstnatý mamut, moderní americké divadlo s prehistorickým názvem, měl po roce rozsáhlých příprav přivítat čtyři ruské soubory. Moskevská radnice ale po vyostření vztahů s Washingtonem odmítla cestu umělcům zaplatit. Do jiných zemí přitom mohou ruská divadla jezdit i nadále.

Doba ledová, v níž předobraz názvu přední washingtonské scény žil, jako by ovládla vztahy mezi Ruskem a Amerikou i v kultuře.

„Počítali jsme s tím, že v jednu chvíli tu bude devadesát ruských umělců, a upřímně ani nevím, jak by se sem bývali vešli. Měla to ale být historická událost,“ lituje rozhodnutí Moskvy umělecký ředitel Srstnatého mamuta Howard Shalwitz.

S výjimkou jednoho představení přitom nešlo ani o politickou tematiku. Vedení washingtonského divadla má za to, že americká metropole příliš bila do očí a že příkaz zastavit peníze přišel z vyšších míst než z moskevské radnice. Přesto snahy o uspořádání festivalu Srstnatý mamut jen tak nevzdá – doufá, že se ruským divadlům dveře do Ameriky nezavřely navždy.

Srstnatý mamut
Zdroj: ČT24