Kreml utahuje šrouby nad internetem. Od Googlu chce data o ruských uživatelích

Moskva – Ruský parlament minulý týden schválil legislativní balíček, který má zvýšit kontrolu Kremlu nad obsahem internetu. Pokud nové zákony podepíše i prezident Putin, budou moct ruské úřady od srpna filtrovat přístup k internetovým stránkám či zakázat volné propojování ruských sítí s mezinárodními servery. Šéf Googlu Eric Schmidt již minulý rok varoval, že svým přístupem ke svobodě projevu na webu se Rusko blíží k čínskému modelu internetového cenzorství.

Bývalý důstojník sovětské KGB a nynější ruský prezident Vladimir Putin už dříve označil internet za speciální projekt CIA, prostřednictvím kterého Amerika špehuje zbytek světa. Koncem dubna se proto vůdce Kremlu nechal slyšet, že jeho vláda musí uvalit větší kontrolu nad informacemi, které si lidé předávají přes internetovou síť.

Podle návrhu zákona, který minulý týden schválili poslanci horní komory ruského parlamentu, budou muset všechny internetové společnosti – a to i včetně Googlu – skladovat data ruských uživatelů přímo na půdě Ruska. Po vzoru Číny budou muset firmy tyto informace udržovat až šest měsíců. Pokud by internetový gigant neuposlechl, hrozil by mu na ruském území stejně jako třeba Skypu úplný zákaz.

Rusové chtějí servery internetových firem na svém území (zdroj: ČT24)

K platnosti zákona už jenom stačí Putinův podpis, poté by měl být účinný od 1. srpna letošního roku. „Pokud dojde ke schválení návrhu na přestěhování všech DNS serverů do Ruska, dovolí to Moskvě izolovat se od zbytku světa v případě konfliktu a omezit informace dostupné na ruském internetu,“ upřesnil ředitel sekce kordinace domén .ru a .rf Andrej Kolesnikov.

Vedle přesunu serverů rovněž nová legislativa klasifikuje bloggery mající minimálně tři tisíce čtenářů jako mediální instituce. To pro tyto lidi, kterých je v Rusku přibližně 30 tisíc, znamená, že budou podléhat stejné regulaci jako jakákoliv jiná ruská média. Neziskové organizace varují, že tento zákon znamená významný krok ke znárodnění internetu a zvýšení kontroly Kremlu nad jeho obsahem.

Google v ruštině
Zdroj: ČT24

„Mohlo by to mít vážný dopad na svobodu projevu na síti v Rusku. Uživatelé začnou mít na paměti, že se jejich vyhledávání na Googlu či vyjádření na Facebooku mohou obrátit proti nim,“ zdůraznil pro agenturu Bloomberg Matthew Schaf z výzkumné organizace Freedom House. Kreml ovšem informace, se kterými přišel ruský list Kommersant, zatím odmítá. Tvrdí, že podobná opatření nepřipravuje.

Ruský Facebook už je pod kontrolou

V polovině dubna už změnou prošla ruská verze Facebooku - VKontaktě. Podle jejího zakladatele Pavla Durova oblíbenou sociální síť převzali oligarchové blízcí Vladimiru Putinovi. „Dnešním dnem Vkontaktě přechází pod plnou kontrolu Igora Sečina a Ališera Usmanova. V ruských podmínkách samozřejmě nejde o nic neobvyklého, jsem ale rád, že jsme vydrželi sedm a půl roku,“ konstatoval Durov.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Dnes už bývalý ředitel firmy přitom po svém odchodu tvrdil, že se ruské úřady od internetových společností pokoušely vymoci data o Ukrajincích, kteří podporují sesazení Viktora Janukovyče z funkce ukrajinského prezidenta. „Už nemám svůj podíl, ale mám něco důležitějšího – čisté svědomí a ideály, které jsem ochoten bránit,“ poznamenal Durov na svém profilu VKontaktě.