Ruští novináři dostali metál za „objektivní“ informace o anexi Krymu

Moskva - Za šíření „objektivních a profesionálních“ informací o záboru ukrajinského Krymu vyznamenal Vladimir Putin tři stovky ruských novinářů. Výnos o udělení řádů byl podepsán před více než dvěma týdny, zprávu o ocenění ale prezident drží v tajnosti. Prezidentská kancelář výnos dosud oficiálně nezveřejnila, přesto o něm dnes informoval ruský list Vedomosti.

Novináři dostali řády a čestná uznání za „vysokou profesionalitu a objektivnost při informování o událostech v Krymské republice,“ citují Vedomosti utajovaný prezidentský dekret. Nejvyššího ocenění se dostalo šéfovi státní televize NTV Vladimiru Kulistikovovi a řediteli ruské cenzurní správy Roskomnadzor Alexandru Žarovovi.

Mezi vyznamenanými je 90 aktivních ruských novinářů a zpravodajů, zbytek tvoří vedoucí redaktoři a mediální manažeři. Většinu oceněných tvoří zástupci sdělovacích prostředků kontrolovaných státem, na hlavní opoziční média, jimiž jsou dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy a televizní kanál Dožď, se nedostalo.

List Vedomosti označuje Putinův krok za bezprecedentní. Při poslední obdobné příležitosti, jíž byla v roce 2008 válka Ruska s Gruzií, vyznamenal tehdejší prezident Dmitrij Medvěděv jen jedenáct žurnalistů.

Podporovatelé ukrajinské vlády čtou noviny
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Krymský poloostrov byl připojen k Rusku v březnu po několika týdnech nepokojů a proruských demonstrací, podněcovaných podle Kyjeva ruskými vojáky a agenty ruských tajných služeb. Anexe měla obrovský ohlas mezi ruskou veřejností a v médiích; v parlamentu proti zákonu o připojení Krymu k Rusku hlasoval jediný poslanec.

Přestože Kreml od počátku krymské krize zapojení své armády do nepokojů vehemetně odmítal a tvrdil, že se jedná pouze o aktivitu tamní domobrany, ruský prezident minulý měsíc v televizním rozhovoru účast ruských vojáků přiznal. Některým z nich dokonce Putin hodlá za tuto činnost udělit prezidentské vyznamenání.