Dick Cheney se dnes vydá do Gruzie

Tbilisi – Americký viceprezident Dick Cheney má dnes odletět do Gruzie. Politik, jenž je považován za jednoho z nejtvrdších oponentů Moskvy, chce v Tbilisi morálně podpořit prezidenta Michaila Saakašviliho a vyjádřit solidaritu zemi, která se v srpnu zapletla do konfliktu s Ruskem. Viceprezident Spojených států se do kavkazského státu vydá i přesto, že probíhá sjezd Republikánské strany a k americkému pobřeží se blíží bouře Gustav.

Cheney navštíví Gruzii poprvé od roku 2001, kdy se stal zástupcem George Bushe. Po ministryni zahraničí Condoleezze Riceové je viceprezident druhým vysokým americkým politikem, který během čtrnácti dnů navštíví Gruzii. Vztahy mezi Ruskem a USA jsou přitom podle odborníků nejhorší od konce studené války.

Moskva ignoruje výzvy Západu, aby z Gruzie stáhla své vojenské jednotky. Nad pondělní hrozbou Evropské unie, že kvůli pokračující vojenské přítomnosti Rusů v Gruzii zmrazí jednání o strategickém partnerství EU a Ruska, vyjádřila Moskva pouze politování.

Cheney chce po Gruzii navštívit také další republiky bývalého Sovětského svazu: Ukrajinu, která stejně jako Gruzie usiluje o integraci do Severoatlantické aliance a Evropské unie, a také Ázerbájdžán, jednu z klíčových zemí západní energetické strategie zaměřené na dopravní koridor mezi Kaspickým mořem a Evropou, který by obcházel Rusko.