Úvod sjezdu republikánů zastínil Gustav a těhotná dcera Palinové

Minneapolis (USA) - V americkém dvojměstí Minneapolis-Saint Paul pokračuje celonárodní sjezd Republikánské strany, který oficiálně nominuje Johna McCaina na republikánského kandidáta do listopadových voleb hlavy státu. Úvodní program byl kvůli hurikánu Gustav zkrácen a proti plánům se sjezdu osobně neúčastní prezident George Bush. Dnešek poznamenala zpráva o těhotenství nezletilé svobodné dcery kandidátky na viceprezidentku a masové demonstrace protiválečných aktivistů.

Po pomalém rozjezdu se dnes sjezd už opravdu stává sjezdem. Bush by měl k účastníkům promluvit prostřednictvím videokonference, čeká se i vystoupení neúspěšného republikánského uchazeče o prezidentskou kandidaturu Rudolpha Giulianiho. Kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová své vystoupení odložila kvůli informacím, že její nezletilíá dcera Bristol čeká nemanželské dítě.

Úvod sjezdu se změnil v humanitární akci pro oběti Gustava

První den sjezdu se původně mělo konat osmihodinové zasedání, většina bodů programu ale byla odvolána. Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala se zahajovací ceremoniál změnil v humanitární akci, republikáni proto upírají svou pozornost na další dny.

K vrcholům patřily proslovy první dámy Laury Bushové a manželky republikánského prezidentského kandidáta Cindy McCainové. Tématem projevu obou žen byla pomoc obětem hurikánu Gustav. Podle Vostala se nyní demokraté i republikáni se předhánějí v tom, kdo v tomto ohledu nabídne více pomoci. „Chci každého poprosit, aby se připojil. Jak říkal John, Republikáni teď musí Americe pomoci,“ prohlásila manželka prezidentského kandidáta Cindy McCainová.

Sjezd vrcholí ve čtvrtek 

Republikánský sjezd vyvrcholí ve čtvrtek, kdy by měl McCain přijmout nominaci na prezidentského kandidáta. Téměř 10 tisíc demonstrantů dnes uspořádalo protestní pochod Saint Paulem. Protestující vykřikovali hesla zaměřená proti Bushovi a McCainovi a požadovali stažení amerických vojáků z Iráku. Policie v souvislosti s pochodem zadržela asi 250 lidí, protest totiž místy přerostl v násilnou akci.

Demonstranti také pokřikovali na skupinu asi 100 McCainových příznivců, kteří přišli republikánskému kandidátovi vyjádřit podporu, k fyzickému střetu ale nedošlo. Většina demonstrantů pochodovala městem poklidně, někteří protestující ale rozbíjeli výlohy a prořezávali pneumatiky zaparkovaných aut. Při střetech s policií létaly vzduchem lahve. Policisté zase použili pepřové spreje.

Republikáni přišli o důrazný start kampaně

Konventy obou politických stran jsou vlastně odstartováním prezidentské kampaně, tvrdí politoložka Vladimíra Dvořáková. Navíc stranám v jejich průběhu pravidelně stoupají preference asi o 10 procent. Jejich kandidát proto vypadá silněji. Demokraté z toho vytěžili maximum, ale republikánům nezbývá, než se honosného startu vzdát.

Nepřítomnost Bushe může podle Dvořákové McCainovi paradoxně prospět. V řadách republikánů totiž sílí přesvědčení, že McCain by se od současného prezidenta měl co nejvíce odlišit. Navíc by si mohl získat dosud nerozhodnuté a nespokojené členy strany. To potvrzuje i Vostal, který uvedl, že podle průkumu si většina Američanů myslí, že za Bushe se Amerika vydala špatným směrem. Ani John MCCain se k němu příliš nehlásí, prezentuje se jako úspěšný politik silný v zahraniční politice a vojenských otázkách.

Dcera viceprezidentské kandidátky čeká nemanželské dítě 

Dvořáková se domnívá, že volba republikánské kandidátky na post viceprezidentky nebyla příliš uvážená. Příznivce Hillary Clintonové asi Sarah Palinová příliš nenadchne a body díky ní získává Barack Obama. Když totiž vyšlo najevo, že její 17letá dcera Bristol čeká nemanželské dítě, Obama uvedl, že tyto informace by se do politiky tahat neměly. Také připomněl, že on sám se narodil, když jeho matce bylo 18 let.

Podle posledních průzkumů si Obama polepšil o sedm procent, voliči ho vidí jako silného vůdce, který sdílí jejich problémy a umí je řešit. McCain se podle Vostala rozhodl, že na sjezdu na svého demokratického soupeře zaútočí a bude se snažit získat nerozhodnuté voliče, především potenciální voličky Clintonové. Podle Vostala hodlá také prodat svou vojenskou minulost a skutečnost, že má za sebou na rozdíl od Obamy dostatek politických zkušeností a několik desítek let práce pro americké voliče.

  • Manželka republikánského prezidentského kandidáta Cindy McCainová a americká první dáma Laura Bushová na sjezdu republikánů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/390/38975.jpg
  • Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain a kandidátka na viceprezidentku USA Sarah Palinová autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/386/38557.jpg
Vydáno pod