Protiteroristická operace v Jemenu zasadila al-Káidě tvrdou ránu

Saná - Při armádní protiteroristické ofenzivě na jihu Jemenu zahynulo 37 členů tamní odnože teroristické sítě al-Káida (AQAP). Operace se odehrála v provincii Šabva, kde dnes sebevrah s autem a výbušninami zabil šest vojáků a 20 jich zranil. Armáda útočí také v další jižní provincii Abján.

Spojené státy považují al-Káidu na Arabském poloostrově (AQAP) za jednu z nejnebezpečnějších teroristických organizací. Místní armádě proti ní pomáhá americká armáda, a to zejména nasazováním bezpilotních letadel.

Při ofenzívě, která začala v úterý, padlo podle jemenských zdrojů 64 teroristů a 24 vojáků. Místní obyvatelé tvrdí, že armáda nasadila letectvo v zatím nevídané síle. Mezi oběťmi jsou prý dva vyšší velitelé al-Káidy - jeden Čečenec a jeden Uzbek.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí tento týden řekl, že 70 procent členů AQAP jsou cizinci. V márnicích v Jemenu jsou prý těla lidí z Brazílie, Nizozemska, Austrálie, Francie i Německa. Mezi 37 oběťmi dnešních bojů jsou Saúdští Arabové, Afghánci, Somálci a Čečenci.