Zadržovaní evropští pozorovatelé jsou volní a míří do Berlína

Slavjansk – Povstalci v ukrajinském Slavjansku propustili zadržované vojenské pozorovatele z evropských zemí. Po odjezdu z města ovládaného vzbouřenci, ke kterému postupuje ukrajinská armáda, je převzal předseda Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Zajatí zástupci Německa, Dánska, Česka a Polska mohli ze Slavjansku odejít po více než týdnu v zajetí. Kontroloři OBSE propuštění ze Slavjanska večer přiletí do Berlína, kde by je měli uvítat ministři obrany jejich zemí. Český důstojník Josef Přerovský se poté vrátí do České republiky.

Bývalý norský premiér a současný předseda Rady Evropy Thorbjörn Jagland přijel do Slavjansku pro propuštěné zástupce evropských zemí. Čekal na kontrolním bodě ovládaném ukrajinskou armádou na okraji města. Tým vojenských inspektorů se po cestě zdržel, protože na trase, kudy projížděl, bojovali slavjanští povstalci s ukrajinskou Národní gardou. Nakonec ale k Jaglandovi v pořádku dorazili a poté přijeli do Doněcka, potvrdil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zástupce vojenské mise Axel Schneider se telefonicky ozval německému deníku Bild. „Jsme rádi, že jsme nakonec na svobodě. Teď vyjíždíme z města (Slavjansku), odkud nás přepraví do Doněcka. A pak už do Německa,“ řekl Schneider. Uvedl, že jsou propuštění vojenští pozorovatelé v pořádku s přihlédnutím k okolnostem, kterým byli během své internace vystaveni.

Povstalci nemohli zaručit bezpečnost, „hosty“ propustili

Ozbrojenci, kteří ovládají Slavjansk, sice zprvu odmítali jednostranně propustit sedm zajatých vojenských pozorovatelů, ale dnes tak učinili. Podle vůdce povstalců Vjačeslava Ponomarjova nebylo možné v situaci, kdy je na okraji města ukrajinská armáda, zajistit bezpečí zajatců. „Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně,“ řekl agentuře Interfax, jejímž prostřednictvím propuštění oznámil. Upřesnil, že propustil dvanáct lidí – pozorovatelů z evropských zemí i Ukrajinců. Deník Komsomolská pravda potom jako první zveřejnil fotografie pozorovatelů odcházejících do auta.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro ČT zpochybnil, že by šlo o dobrou vůli povstalců. Separatisté si podle něj spíš uvědomili, jak je pro ně situace vážná a že by se stali kriminálníky, pokud by se pozorovatelům cokoliv stalo. Samotné zajmutí pozorovatelů označil za projev banditismu. Upřesnil, že český člen mise odcestuje do Berlína a večer se vrátí do České republiky.

Propuštění zajatců potvrdil ruský vojenský emisar Vladimir Lukin, který pobývá na východní Ukrajině a ve Slavjansku jednal se separatisty. Na svobodě je sedm důstojníků zajatých poslední dubnový pátek a pět členů jejich doprovodu z ukrajinské tajné služby SBU. „Propustili všechny, které jsem měl na seznamu,“ uvedl Lukin.

V hlavních rolích Lukin – nebo OBSE?

Spíše než Lukinovi přičítají západní diplomaté úsilí civilní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Sami ukrajinští ozbrojenci charakterizovali zajaté vojáky rovněž jako zástupce OBSE, ta však později upřesnila, že jde o zástupce států, které dohlížejí na naplňování vídeňského dokumentu OBSE z roku 2011 o důvěře a bezpečnosti mezi členskými státy. Přínos civilní mise evropské organizace ocenil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle kterého sehrálo významnou roli také úsilí německé kancléřky Angely Merkelové a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. „Bez nich by to bylo velmi obtížné,“ poznamenal Zaorálek.

Vojenskou misi, kterou na Ukrajinu vyslalo Německo a přizvalo zástupce dalších států, zadrželi slavjanští ozbrojenci v pátek 25. dubna. Ve městě zůstalo osm vojenských expertů, čtyři z Německa a po jednom ze Švédska, Dánska, Česka a Polska. Švédského důstojníka vzbouřenci záhy propustili ze zdravotních důvodů. Podle Zaorálka se propuštěný český důstojník brzy vrátí domů.

Ukrajinská tajná služba SBU ze zadržení pozorovatelů obvinila Lukina, který posléze zase zajistil jejich propuštění. Podle odposlechů tajné služby hovořil o plánovaném činu s údajným agentem ruské rozvědky GRU Igorem Girkinem, který podle SBU řídí akce povstalců. Muži se také měli domlouvat na dnešním propuštění pozorovatelů. Záznam podle SBU „svědčí o tom, že ruská strana koordinuje akce povstalců a má bezprostřední vliv na jejich rozhodování“. Pravost záznamu, který zveřejnil list Ukrajinska pravda, ale nelze ověřit.

Vydáno pod