Medvěděv: Akce ve Slavjansku je známkou zločinné bezradnosti vládců Kyjeva

Moskva – Ruský premiér Dmitrij Medvěděv vyzval Kyjev, aby „přestal vraždit vlastní občany“. Šéf ruské vlády tak reagoval na operaci ukrajinských sil proti ozbrojeným separatistům ve Slavjansku na jihovýchodě země, kvůli které Rusko požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes naopak vyzval ruské vedení, aby přestalo s „hysterií okolo dění na Ukrajině“ a skoncovalo s výhrůžkami, zastrašováním, diverzí a terorismem.

„Lidé u moci v metropoli Ukrajiny se musí vzpamatovat a ukončit vraždění svých občanů, jinak osud země může být velice smutný,“ napsal Medvěděv na Facebooku. Uplatnění síly na jihovýchodě země označil za „známku zločinné bezradnosti faktických vládců Kyjeva“. „Místo toho, aby začali normální dialog v duchu ženevských dohod a posadili všechny účastníky konfliktu za vyjednávací stůl, aby jednali o kompromisech a řešeních, spustili trestnou operaci, s výsadky a vrtulníky. Umírají lidé. Teče krev. Odpovědnost za válku proti vlastnímu lidu leží na těch, kdo rozhodují v Kyjevě,“ napsal ruský premiér. 

Turčynov si naopak postěžoval na ruské diverzanty snažící se pronikat na Ukrajinu a doporučil ruskému vedení, aby se staralo o své problémy. „Pokud vás znepokojuje porušování práv občanů, pak se starejte o jejich ochranu ve své zemi, kde porušování práv nabralo systémovou podobu,“ řekl. „Žádáme od Ruska, aby přestalo s provokacemi proti naší zemi a nepoužívalo terorismus, diverzi a vojenskou hrozbu jako formu nátlaku na naši zemi,“ zdůraznil. 

Peskov: Kyjev zmařil poslední naději na uplatnění dohod z Ženevy

Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova Kyjev dnešní „trestnou operací“ na jihovýchodě Ukrajiny zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize.

Putinův mluvčí také sdělil, že v oblasti se nachází Putinův zmocněnec Vladimir Lukin, s nímž Moskva prý ztratila kontakt. Lukin byl prý na Ukrajinu vyslán ve čtvrtek večer, aby vyjednal propuštění zadržovaných vojenských inspektorů OBSE, mezi nimiž je i jeden český důstojník. „Od zahájení trestné operace ruská strana zatím nemůže s Lukinem navázat kontakt,“ konstatoval mluvčí. Obvinil přitom Kyjev, že jeho „válečné letectvo ostřeluje civilní sídliště“, a vyzval k zajištění bezpečnosti Lukina a ruských i jiných zahraničních novinářů.

Ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na ruská média později napsala, že Lukin ve spojení s Moskvou nadále je. „S Lukinem je všechno v pořádku. Kde se vzala ta informace, nevím,“ sdělila prý Lukinova tajemnice Natalija Mirzuová. Nad informací o přítomnosti Lukina na východě Ukrajiny se pozastavilo kyjevské ministerstvo zahraničí. Upozornilo, že se tam Putinův zmocněnec vydal bez vědomí ukrajinských úřadů. 

Separatisté u ukrajinského Slavjansku
Zdroj: ČTK/Tomas Senkar

Dmitrij Peskov: „Zatímco Rusko vyvíjí úsilí k uklidnění situace a urovnání konfliktu, kyjevský režim se rozhodl ostřelovat bojovými letouny civilní sídliště, zahájil trestnou operaci, čímž fakticky zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod.“ 

Mluvčí ale rovněž uvedl, že Putin operativně dostává veškeré informace o vývoji situace na jihovýchodě Ukrajiny „související se zahájením trestné operace s nasazením ozbrojených sil, včetně bojového letectva“.

Kyjev obviňuje Rusko, že napjatou situaci na jihovýchodě země vyvolalo podněcováním rebelie proruských separatistů a že tam vyslalo své lidi. Moskva ale opakovaně důrazně popřela, že by na ukrajinském území měla jakékoli vojáky či agenty.

Podobně Kreml popíral přítomnost ruských vojáků na území Krymu v době, kdy se tamní proruské obyvatelstvo postavilo proti novému režimu v Kyjevě a rozhodlo o připojení poloostrova k Rusku. Putin později přiznal, že ruští vojáci separatisty zabezpečovali.

Vydáno pod