Na neukázněné řidiče čekají v Německu tučné pokuty

Berlín - Německo zpřísnilo bodový systém za dopravní přestupky při jízdě autem. V souvislosti s tím se mění i sazba některých pokut. Pro české řidiče by mohla být nepříjemná pokuta za vjezd do centra vybraných měst bez tzv. ekologické plakety. Oproti předchozímu systému by navíc měla být dvojnásobná. Přijde na víc než dva tisíce korun.

„Ekologická plaketa opravňuje k vstupu do historických center v teď už více než padesáti německých městech. Řidiči si je mohou koupit v síti německých autoservisů, případně i v České republice ve vybraných stanicích Státní technické kontroly,“ prohlásil zahraniční zpravodaj ČT Martin Jonáš s tím, že řada českých řidičů tuto povinnost opomíjí.

Vyšší pokuty budou také za telefonování za volantem bez handsfree sady, a to ze čtyřiceti na 60 eur (1 650 korun). Stejně se změní i pokuta za parkování v místech, kde může vůz zablokovat provoz. „O hodně se také zvýší pokuty pro řidiče nákladních aut – třeba za nerespektování zákazu jízdy o svátcích a nedělích. Nyní zaplatí až 120 eur (3 300 korun),“ popsal změny Jonáš.

Pro německé řidiče se rovněž zpřísnil bodový systém. Dosud měli rezervu 18 trestných bodů, nyní jde o pouhých osm bodů. Pak následuje odebrání řidičského průkazu. „Němečtí policisté ale budou benevolentněji hodnotit jednotlivé přestupky. Například překročení rychlosti o 20 až 25 kilometrů v hodině. Dosud udělovali tři trestné body, nyní to bude jeden bod,“ konstatoval Jonáš.

Pokuty za dopravní přestupky v zahraničí
Zdroj: ČT24

Ani v Chorvatsku se nevyplácí riskovat

Kdo se chystá autem do zahraničí, měl by si připomenout předpisy zemí, do kterých zamíří. Některé státy účtují silničním hříšníkům vysoké pokuty především za alkohol za volantem a za překročení rychlostních limitů. Třeba v oblíbeném Chorvatsku je nejvyšší pokuta za špatné parkování mezi 4 a 5 tisíci korun. O parkoviště se nyní starají soukromé firmy. Funguje zde klasický systém závor a lístků. Když dojde k překročení času o víc než patnáct minut, auto může být odtaženo.

„Také v Chorvatsku můžeme přijít jako cizinci o své body – třeba v rozmezí 20 až 30 kilometrů nad povoleným limitem jsou to minus dva body a nejvyšší pokuta se pohybuje kolem 10 tisíc korun,“ upozornil mluvčí ÚAMK Igor Sirota s tím, že policie měří rychlost velmi často a velmi přesně. Za překročení rychlosti o 50 kilometrů v obci hrozí řidičům pokuta kolem 60 tisíc korun.

Vydáno pod