Nálet na školu v Aleppu nepřežilo deset dětí

Aleppo - Při náletech na syrské Aleppo zahynulo nejméně 19 lidí. Opoziční aktivisté mluví dokonce o 25 mrtvých. Jedna z bomb údajně zasáhla i školu, kde zabila deset dětí. Útok podle opozice provedlo vládní letectvo.

Aleppo patří k největším syrským městům. Už více než dva roky je zčásti ovládáno syrským režimem a zčásti povstalci. Stejně jako v Homsu i zde se odehrávají intenzivní boje a armáda se snaží získat pod kontrolu čtvrti ovládané opozicí. Bombardování se zaměřuje zejména na východní část města, kde zasahuje i školy, mešity či trhy.
  
Minulý týden letecké útoky zasáhly trh se zeleninou v jednom z měst v provincii Aleppo a usmrtily nejméně 30 lidí. Povstalci se brání a útočí naopak minomety či výbušninami umístěnými v automobilech.

Útok v Homsu má už zhruba stovku obětí

Včerejší pumový útok v syrském Homsu si podle nejnovějších informací vyžádal životy nejméně sta lidí. K akci se už přihlásila fronta An-Nusra, která vyznává ideologii teroristické sítě al-Káida. Podle An-Nusry „bůh umožnil bojovníkům svaté války v Homsu provést hrdinský čin navzdory tvrdým bezpečnostním opatřením“.

Mezi mrtvými jsou ženy i děti, ale první automobil vybuchl mezi milicionáři, kteří bojují v konfliktu na straně Damašku. „To aby zakusili trochu z pekla, které prožívají naši bratři,“ uvádí An-Nusra. Podle zprávy syrské exilové opozice je mezi stovkou mrtvých skoro 80 civilistů. Jde o nejkrvavější akci, která se v Homsu odehrála za tříleté války.

Homsu se říká hlavní město syrské revoluce, protože právě tam se konaly na začátku masové demonstrace proti vládě. Později ale město zakusilo několik armádních ofenziv, které jsou pro Homs zničující. Syrský konflikt má na kontě od roku 2011 na 150 tisíc obětí a miliony uprchlíků.

Vydáno pod