Ukrajina má plán, jak „okamžitě“ osvobodit pozorovatele

Kyjev - Ukrajina ve spolupráci s OBSE připravila plán na osvobození vojenských pozorovatelů, které proruští radikálové od pátku zadržují ve Slavjansku. Kyjev doufá, že inspektoři, mezi kterými je i jeden Čech, budou osvobozeni „okamžitě“. Vůdce separatistů Vjačeslav Ponomarjov původně za propuštění rukojmích požadoval odvolání unijních sankcí proti separatistům, nyní si ale pochvaluje „významný pokrok“ a „produktivní jednání“ o osudu „válečných zajatců“. Pozitivní rozuzlení očekává „v nejbližší době“.

„Vypracovali jsme jasný plán, jak zajistit osvobození rukojmích,“ oznámil náměstek ukrajinského ministra zahraničí. „Plán předpokládá celou řadu nezbytných kroků. Doufáme, že budou osvobozeni okamžitě,“ dodal. Postup při osvobozování rukojmích se podle něj vyhne jakýmkoli akcím, které by mohly ohrozit životy lidí. „Ochrana lidských životů je základní zásada činnosti naší vlády,“ zdůraznil. Separatisté ve Slavjansku podle něj nemají jasný politický program a řídí se jen pokyny ruských agentů.

Německý list Bild přišel s informací, že osvobození zadržených evropských důstojníků může realizovat speciální německé komando. Jeho příslušníci prý ve stavu plné bojové pohotovosti čekají na rozkazy. Ve skupině internovaných vojáků jsou čtyři Němci a Berlín je údajně přesvědčen, že Ukrajina je osvobodit nedokáže. Německá jednotka se prý na Ukrajině může objevit během dvou hodin. Mluvčí spolkového ministerstva obrany ale informace německého bulváru popřel s tím, že Německo nemá zdroje pro realizaci takových úkolů na Ukrajině.

„Nestačí vyslat jen partu deseti vojáků, vlastní zásah je jen vyvrcholením celé operace. Nevím, do jaké míry znají organizátoři podmínky, v nichž jsou rukojmí drženi. Nejdelší dobu trvá sběr informací - do dvou týdnů se operace dá připravit, včetně přesunu z prostoru, kde byla provedena,“ podotkl Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, s tím, že německá armáda určitě má takovou kapacitu, aby vyslala potřebnou jednotku.

Jiří Šedivý, generál v záloze

„Spěch vždy znamená vážné ohrožení života rukojmích. Došlo tu ke strategické chybě - ozbrojenci byli varováni předem, takže se mohou připravit. Podobnou akci vesměs nelze provést, aniž by tu bylo riziko, že dojde na násilí.“

Ponomarjov dříve podmínil propuštění kontrolorů zrušením sankcí

„Jednání o statusu válečných zajatců obnovíme až tehdy, když Evropská unie tyto sankce odvolá,“ řekl povstalecký vůdce. Pokud Brusel sankce neodvolá, budou prý slavjanští vzbouřenci evropské vyjednávače ignorovat. „Nedostanou se k nám, dáme jim to na vědomí,“ prohlásil Ponomarjov. Rozšíření sankčního seznamu EU, který má nyní už 48 jmen, nepřispívá podle něj k dialogu.

Na seznam osob, které postihnou unijní sankce, se dostal třeba šéf samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin a jeho kolegové Denis Pušilin a Sergej Cyplakov. Sankcemi jsou postiženi rovněž Valerij Bolotov a German Prokopjev, kteří vedou separatistická uskupení v Luhanské oblasti. Podle EU se účastnili obsazování úředních budov. Sám Ponomarjov ale na seznamu chybí.

Vjačeslav Ponomarjov
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011 byli zadrženi v pátek, když autobus s misí dorazil do Slavjansku. Vůdce rebelů označil kontrolory za špiony NATO. „Vytvořili jsme pro ně komfortní podmínky. Cítí se dobře. Nejsou to zajatci, jsou u nás hosty,“ sdělil včera Ponomarjov agentuře Interfax.

Kyjev: Přepadení pozorovatelů zosnovala ruská vojenská rozvědka

Podle ukrajinských úřadů došlo k zadržení kontrolorů na příkaz agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Akci proti vojákům prý řídil agent GRU Igor Bezler. Tajná služba SBU to údajně zjistila z telefonních odposlechů.

Ve skupině jsou tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska a Dánska. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče. Jednoho Švéda s lehčí formou cukrovky už separatisté propustili.

Zadržení pozorovatelů odsoudily USA i Unie. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval proruské povstalce, aby je okamžitě propustili na svobodu.

Vydáno pod