Dědici Maigreta a Moulina dělají policii spíš ostudu

Paříž – Obraz francouzské policie je zřejmě na dlouhá léta těžce poškozený. Čtyřiatřicetiletá kanadská turistka totiž obvinila tři členy elitního útvaru na potírání organizovaného zločinu ze znásilnění přímo na služebně v centru Paříže. Všichni tři přišli o hodnosti, dva jsou dále vyšetřováni, třetí je vedený jako svědek.

Petr Zavadil o skandálu francouzské policie (zdroj: ČT24)

Hospodský flirt s francouzským policistou se podle Kanaďanky, která je sama dcerou vysloužilého komisaře, zvrhl v noční můru. Poslední jistá věc je, že v pozdních nočních hodinách padl návrh na soukromou prohlídku policejní budovy. Co se dělo za jejími zdmi, bude muset objasnit vyšetřování a soud. Žena tvrdí, že ji tři muži znásilnili. Policisté nejdřív všechno popírali, jeden nakonec pohlavní styk přiznal, žena k němu ale prý svolila. Přesto nad nimi visí obvinění z hromadného znásilnění a z ničení důkazů. Místo dramatu údajně profesionálně vyčistili dezinfekcí a nechali zmizet ženiny kalhotky a brýle.

Někteří Francouzi by policisty nejraději poslali za mříže už za to, že se opíjeli na veřejnosti. Ministr vnitra je hodlá potrestat minimálně za porušení kázně, jejich kolegové ale zatím opatrně mlčí. Mluví se o tom, že standardy při verbování do elitního útvaru už nejsou, co bývaly.