Austrálie rozšířila pátrání na plochu o velikosti Chorvatska

Canberra – Podmořské pátrání po troskách zmizelého letadla 9M-MRO – stroje Boeing 777-200ER společnosti Malaysia Airlines – se rozšíří, nově budou pátrači hledat ztracený stroj na ploše odpovídající rozloze Chorvatska. Podle australského premiéra Tonyho Abbotta tak vstupuje do „nové fáze“. V té dosavadní totiž ponorka, která trosky letadla pod hladinou oceánu hledá, nic nenalezla.

Americká ponorka Bluefin-21 zatím prohledala okruh o poloměru deset kilometrů v hloubce 4,5 kilometru kolem místa, kde byly 8. dubna zachyceny signály odpovídající vysílání letového záznamníku zmizelého letadla. Podle australského premiéra Abbotta však nic nenalezla. Pátrání proto rozšíří do většího prostoru. 

„Už je to 52 dní od zmizení letu Malaysia Airlines číslo 370 a já jsem tu, abych vás informoval, že pátrání vstoupí do nové fáze,“ řekl Tony Abbott. „Chci, aby rodiny, aby svět věděl, že Austrálie neuteče od své odpovědnosti. Uděláme vše, co je v lidských silách, abychom tuto záhadu vyřešili,“ dodal.

Ponorka poslední více než dva týdny vytvářela trojrozměrnou sonarovou mapu dna oceánu. Nyní začnou posádky pátracích plavidel prohledávat celou oblast možného dopadu letadla, což je prostor dlouhý asi 700 kilometrů a 80 kilometrů široký, což odpovídá ploše Chorvatska. Náklady jsou odhadované na 60 milionů amerických dolarů.

Austrálie chce do operace zapojit i soukromé společnosti

Zatím každá ze zemí zapojených do pátrání pokrývala vlastní náklady. Austrálie ale nyní podle premiéra chce oslovit ostatní země, zda by na zvýšené náklady za pronájem dalšího pátracího vybavení nepřispěly. Australští oficiální činitelé už ve věci také kontaktují soukromé společnosti, zda by mohly poskytnout další sonarová mapovací zařízení, která by bylo možné vléct za loděmi a rozšířit oblast pátrání.

Podle odborníků si tak Austrálie vytýčila obrovský a časově náročný úkol. „Když všechno půjde perfektně, pak bych řekl, že si povedeme dobře, pokud to zvládneme za osm měsíců,“ řekl vedoucí pátracího týmu Angus Houston. Počasí a technické problémy ovšem mohou tuto dobu značně prodloužit, dodal.

Stroj imatrikulace 9M-MRO zmizel 8. března při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu jako spoj MH370. Radarové a satelitní údaje ukázaly, že letoun s 239 osobami na palubě se odklonil daleko od plánované letové trasy. Analýzy naznačují, že mu došlo palivo v odlehlé oblasti oceánu, na kterou se pátrání soustředí. Navzdory masivnímu hledání, do nějž se zapojilo několik států, ale zůstává letoun zcela nezvěstný.

Vydáno pod