MERS má v Saúdské Arábii na svědomí už víc než stovku lidí

Rijád - Počet lidí, kteří zemřeli kvůli dýchacímu onemocnění MERS a které v Saúdské Arábii registrují od září 2012, překročil stovku. Úřady dnes oznámily osm nových případů a celková bilance tak podle agentury AFP dosáhla čísla sto dva. Infekce vzbuzuje obavu v islámském světě, neboť zatím nebyl spolehlivě zjištěn způsob šíření nákazy a přitom se blíží termín tradiční poutě do Mekky. Do saúdskoarabského království při ní tradičně míří statisíce věřících z celého světa; letos pouť připadá na říjen.

AFP s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Rijádu informovala, že mezi nejnovějšími případy úmrtí je i devítiměsíční nemluvně. Od začátku tohoto měsíce úřady v Saúdské Arábii ohlásily třicet obětí MERS; na tři sta osob je evidováno s nákazou.

Světová zdravotnická organizace celosvětově registruje nejvíce smrtelných případů MERS právě v Saúdské Arábii a také ve Spojených arabských emirátech. O tomto víkendu prvního mrtvého s diagnózou MERS oznámil Egypt: Šlo o osobu, která do země nedávno přiletěla ze Saúdské Arábie.

Podle americké studie by nákazu mohli šířit velbloudi, což ale saúdskoarabské úřady popírají. Hypotézu o velbloudech nicméně podporuje fakt, že loni v listopadu byl koronavirus MERS poprvé zjištěn u velblouda v Saúdské Arábii a později také v Kataru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Symptomy MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží také selhání ledvin.