Netanjahu o Abbásovi: Nemůže objímat Hamas, a chtít mír s Izraelem

Washington - Izraelský premiér Netanjahu vyzval palestinského předáka Abbáse ke zrušení dohody s radikálním hnutím Hamas. Izrael kvůli ní nechce pokračovat v mírových rozhovorech. Vláda podporovaná teroristy pro něj prý není partnerem. Hamas počítají mezi teroristické organizace i Spojené státy a Evropská unie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse ke zrušení smírčí dohody s radikálním hnutím Hamas - a to poté, co palestinské znesvářené strany - Organizace pro osvobození Palestiny a Hamas - ve středu podepsaly smírčí dohodu, která předpokládá, že do pěti týdnů sestaví společnou vládu a do půl roku pak uspořádají volby. 

„Prezident Abbás se musí rozhodnout, zda chce dohodu s Hamasem, nebo mír s Izraelem,“ uvedl Netanjahu v rozhovoru pro televizi CBS. „Nemůže objímat Hamas, a říkat, že chce mír s Izraelem,“ dodal. „Roztrhejte dohodu s Hamasem. Uznejte židovský stát. Zajistěte mír,“ vyzval palestinského prezidenta.  

Abbás již v sobotu prohlásil, že má stále zájem o mírové rozhovory s Izraelem. Izraelsko-palestinské smiřování v 90. letech slibně začalo dohodami o palestinské autonomii. Předpokládalo se, že bude pokračovat a že na jeho konci bude samostatná Palestina. Kerrymu se loni podařilo přimět obě strany znovu zasednout k jednacímu stolu. Podle Kerryho plánu se měli vyjednávači v novém kole do 29. dubna dohodnout na kostře budoucích jednání, jež se měla už soustředit na zásadní otázky a vést k definitivní dohodě. V posledních týdnech však nabývaly vrchu spory a rozhovory kolabovaly. Palestinská dohoda tuto krizi završila.