Věda zábavně a zblízka. Američané lákají mladé k technice

Washington – Jak přilákat mladé k zájmu o vědu a techniku? U dnešní počítačové generace by to neměl být problém, Američané přesto nenechávají nic náhodě a pořádají největší veletrh, který má k těmto oborům mladistvé přilákat. Firmy si od akce slibují, že mezi dětmi i studenty najdou budoucí talenty, které pomůžou udržet Ameriku na špičce nových technologií.

Američané vychovávají další generaci vědců a techniků (zdroj: ČT24)

Science And Engineering Festival znamená pro vědce druhé Vánoce. Ne nadarmo se mu přezdívá „vědecký Super Bowl“. Na rozdíl od finále amerického fotbalu se ale nesedí na gauči doma, ale např. v simulátoru stíhačky, a v ruce se nedrží plechovka s pivem, ale knipl. Příchozí mají tu čest s největším veletrhem v Severní Americe.  

Washington hostí od všeho něco. Přes tento víkend se tam nastěhoval letecký a vesmírný průmysl, zbrojaři, ale také vláda, která to má vlastně nejblíž. Všichni se sešli, aby podnítili zájem studentů o vědu, technologie, techniku a matematiku. Na rozdíl od ostatních veletrhů se zde neuzavírají kontrakty za miliardy.

„Jako společnost oslavujeme sportovce, populární hvězdy, herce a herečky a vytváříme mnoho rádobyhvězd, ale neoslavujeme vědu a techniku. Naším cílem bylo zorganizovat největší svátek vědy a techniky na světě,“ prozradil zakladatel události Larry Bock.

Na exhibici neplatí klasický zákaz: „Nedotýkejte se exponátů!“ Právě naopak. Návštěvníci si mohou ledacos osahat. K dispozici je i široká nabídka školení a stáží s cílem pojistit si do budoucna ty nejschopnější.