Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli slavnostně prohlášeni za svaté

Vatikán - Pro křesťany po celém světě se dnes koná velký den. Právě na tuto neděli totiž připadla kanonizace papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII. Před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu prohlásil za svaté své předchůdce papež František. Desítky tisíc lidí byly přítomny přímo na náměstí, na dvě miliardy sledovaly televizní přenos.

Papež František při kanonizaci:

„Prohlašujeme blahoslavené Jana XXIII. a Jana Pavla II. za svaté a přijímáme je mezi svaté. Stanovujeme, že je má takto uctívat celá církev. Ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého.“

Oba svatořečené papež označil za statečné muže, které nepřemohly tragédie, jež zažili ve 20. století. Podle papeže se nebáli „poklonit utrpení a ranám lidstva“ a byli nositeli živé naděje.

Svatopetrské náměstí, které tradičně pojme kolem 180 000 lidí, zaplnily po jeho ranním otevření davy, které neodradil ani déšť. Mezi prvními, kdo se dostal na náměstí, byli polští poutníci. Právě Polsko totiž bylo rodnou zemí Jana Pavla II. Většina z nich strávila noc pod širým nebem v okolních ulicích. Jiní se zúčastnili spolu s dalšími věřícími celonočních modliteb v asi desítce kostelů v centru Říma.

Do celého Říma se dostavil nejméně milion poutníků z celého světa. Ti, kdo se nedostali přímo na náměstí, mohli dění sledovat na 19 velkých obrazovkách rozmístěných po italské metropoli.

Z Česka se kanonizace zúčastnili šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman, ministryně spravedlnosti Helena Válková a z církevních kruhů mimo jiné kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. Obřadu se zúčastnilo celkem na 150 kardinálů a 700 biskupů.

Český kardinál Dominik Duka po obřadu řekl, že kanonizace obou papežů je vstupem mezi nesmrtelné, u nichž se bude připomínat nejen jejich jméno, ale i jejich dílo.

Kdo se do Vatikánu z Česka nevydal, mohl celý obřad sledovat ve dvou kinosálech. Jeden byl otevřen ve Veselí nad Moravou, druhý v Kroměříži. V průběhu vysílání se v obou sálech vystřídaly zhruba dvě stovky lidí.

Emeritní papež Benedikt se s Františkem dvakrát pozdravil

Dnešní kanonizace byla jednou z mála příležitostí uvidět na veřejnosti Benedikta XVI. jenž se uchýlil do ústraní. Na Svatopetrské náměstí se emeritní papež dostavil oděný celý v bílém, stejně jako papež František. „Dva svatí papežové v nebi, dva papežové na Svatopetrském náměstí,“ stálo na jednom mnoha transparentů, což dokazuje, že věřící nezapomínají ani na předešlého papeže.

Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách:

Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě.

Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby.

Čtěte více.

Poláci se dočkali, „jejich“ papež je svatořečen

Sotva byl Jan Pavel II. prohlášen za svatořečeného, rozezněly se po celém Polsku zvony a davy lidí namačkaných před velkoplošnými obrazovkami propukly v jásot. Papež je v mnoha srdcích Poláků pevně zakořeněn a je vnímán jako národní hrdina a bojovník proti komunismu. V úřadu strávil bezmála 27 let (od roku 1978 do roku 2005) a byl tak nejdéle úřadující hlavou katolické církve 20. století.